MOGU LI I GRAĐANI SADA HRVATSKE POLITIČARE NAZIVATI IDIOTIMA? Stručnjakinja objašnjava: / 'Da se to događa na ulici...'

Image
Foto: Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL

Uvrede kojima se ponekad časte političari dio su političkog diskursa koji ponekad zadire i u osobnu sferu, smatra Ustavni sud,

5.2.2020.
21:10
Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

"Smeće", "majmune", "čobane", "svinjski odresku na muslimanskim svatovima", "klošaru" neke su od uvreda koje smo mogli ranije čuti u Saboru. Književnik i političar Hrvoje Hitrec je, komentiravši izjavu bivšeg predsjednika države Stjepana Mesića iz 2013. da su branitelji okupljeni u Stožeru za Vukovar isti kao srpski pobunjenici 1991, rekao "Stipe je idiot".

Na "idiotizam" je Mesić odgovorio tužbom, no nakon što je spor doživio presude dvaju nižih sudova, Ustavni sud je procijenio da je Hitrec smio upotrijebiti svoj "vrijednosni sud", osobito jer je komentirao izjavu političara. U svome obrazloženju navodi da politički diskurs često može zadrijeti u osobnu sferu, jer je taj rizik povezan s političkim djelovanjem i slobodom govora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štiti ih i zastupnički imunitet

"Uz činjenicu da je i ovdje riječ o vrijednosnim sudovima i političarima, ove aktere štiti i zastupnički imunitet. Ako oni smatraju to primjerenim, ja sam zaista protiv bilo kakvih pravnih sredstava sprječavanja takva govora. Oni će odgovarati politički: ako ljudi budu smatrali da je takav govor neprimjeren, neće ih birati na sljedećim izborima", objasnila je RTL-u odvjetnica Vesna Alaburić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani se moraju pridržavati bontona

No, smiju li ih tako "častiti" i građani, ili njihovi "vrijednosni sudovi" nisu jednako vrijedni, jer nemaju politički i javni angažman?

"Da se slična komunikacija i slična etiketiranja događaju na ulici, ja mislim da bi naši sudovi bili nakrcaniji kojekakvim privatnim tužbama i građanskim tužbama za naknadu štete jer to jesu oblici izražavanja koji mogu podlijegati i pravnom sankcioniranju", zaključila je Alaburić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo