MOĆNA ODVJETNICA ZASTUPA HRVATSKU PROTIV TODORIĆA: / Branila je Pinocheta i sredila izručenje Assangea Švedskoj

Image
Foto: AFP
10.4.2018.
14:39
AFP
VOYO logo

Na sudskom ročištu u Londonu, gdje se odlučuje o tome hoće li britansko pravosuđe izručiti Ivicu Todorića Hrvatskoj gdje su protiv njega otvorene istrage za izvlačenje novca i nanošenje štete Agrokoru u iznosu od 1,4 milijarde kuna, Hrvatsku zastupa jedna od najcjenjenijih britanskih odvjetnica, 60-godišnja Clare Montgomery iz tamošnje odvjetničke kuće Matrix Chambers.

Radi se o, kako pišu 24 sata, jednoj od najoštroumnijih britanskih odvjetnica koja je, među ostalima, branila bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinocheta te sredila izručenje osnivača Wikileaksa Juliana Assangea Švedskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ROČIŠTE O IZRUČENJU TODORIĆA; SUTKINJA SE PITA: /

'Tko je taj Božo Petrov? Zar ovaj svjedok govori o uroti?'

Image
ROČIŠTE O IZRUČENJU TODORIĆA; SUTKINJA SE PITA: /

'Tko je taj Božo Petrov? Zar ovaj svjedok govori o uroti?'

Uspjela isposlovati na sudu izručenje Assangea

Njezin je odvjetnički zadatak pobiti Todorićeve argumente da je u Hrvatskoj izložen političkom progonu te da stoga ne bi ovdje imao pošteno suđenje.

"Clare ima široko iskustvo u izručenjima, međunarodnoj pravnoj pomoći i međunarodnom kriminalnom pravu. Zastupa i pojedince, ali i Vlade. Radi i s odvjetnicima izvan Britanije na nacionalnim i međunarodnim slučajevima kriminala", kažu u njezinoj odvjetničkoj kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupala je Švedsku kada je od Velike Britanije tražila izručenje Juliana Assangea. Švedska ga je, kao Hrvatska Todorića, također tražila prema Europskom uhidbenom nalogu, s tim da je osnivač Wikileaksa bio osumnjičen za silovanje. Assange je na kraju, presudom Vrhovnog suda u Britaniji, trebao biti izručen Švedskoj, ali se sklonio u veleposlanstvo Ekvadora gdje je zatražio azil i gdje se i danas nalazi.

Uspješno je branila od izručenja čileanskog diktatora Pinocheta kojeg je Čile tražio zbog brojnih ubojstava, mučenja i zločina. Taj komplicirani slučaj trajao je godinama, a Pinochet je uz pomoć Montgomery izbjegavao izručenje. Na kraju se dobrovoljno vratio u Čile uz imunitet koji mu je kasnije skinut te su protiv njega bile podignute optužnice. Presudu nije doživio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Angažiralo ju je britansko tužiteljstvo, ne DORH

Odvjetnica Montgomery je radila i na slučajevima na Bahamima, Bermudi, Bruneju, Hong Kongu, Mauricijusu..., a dobitnica je brojnih nagrada. Na pitanje tko je u Hrvatskoj angažirao odvjetnicu Montgomery i koliko će njezin angažman koštati, iz DORH-a su za 24 sata odgovorili da Županijsko državno odvjetništvo koje vodi ovaj slučaj nije biralo odvjetnike koji će zastupati Hrvatsku pred sudom.

"Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu zastupano je po nadležnom pravosudnom tijelu države izvršenja Europskog uhidbenog naloga. Mi smo im dostavili sve potrebne podatke", stoji u odgovoru DORH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz toga proizlazi da je britansko tužiteljstvo angažiralo Clare Montgomery da pokuša ishoditi izručenje Todorića Hrvatskoj.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo