MMF / protiv micanja HZZO-a iz proracuna?

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje nece se izdvojiti iz Drzavne riznice do srpnja ove godine. Vlada odgada njegovo izdvajanje za 1.

13.5.2014.
10:08
VOYO logo

Ravnatelj HZZO-a Sinisa Varga ministrima je predstavio financijske ucinke izdvajanja kroz prezentaciju, nakon cega su se ministri slozili da je plan potrebno doraditi jer izdvajanje zapravo ne dovodi ni do kakvog fiskalnog ucinka, odnosno ta operacija ne bi dovela do ustede, pise Jutarnji list.

Zato su odlucili da se radna skupina zaduzena za plan izdvajanja ciji su clanovi predstavnici ministarstava financija, zdravlja i HZZO mora prosiriti kako bi ukljucila predstavnike Ministarstva socijalne politike, rada i mirovinskog sustava te Ministarstva branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebno je ocistiti budzet

''Da bi se izdvajanjem HZZO-a iz riznice postigla usteda, prvo se iz njegova budzeta namijenjenog financiranju zdravstva moraju ocistiti troskovi koji se odnose na socijalu, branitelje i sve sto nije osnovni biznis HZZO-a'', pojasnjava izvor Jutarnjeg.

Varga je potom dobio zadatak da napravi ozbiljan poslovni plan za HZZO koji ukljucuje detaljnu swot analizu njegova izdvajanja iz riznice i koja bi realno prikazala pozitivne i negativne aspekte te procijenila njihove posljedice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko bitnih razloga za neizdvajanje

Do takvih zakljucaka ministri su dosli iz nekoliko razloga.

Naime, Medunarodni monetarni fond (MMF) na izdvajanje HZZO-a gleda skepticno zbog konsolidacije ukupnog proracuna. Njihov je stav, pojasnio je izvor iz Vlade, da HZZO ne treba izdvajati ako to izdvajanje nece dovesti do stednje novca, a prema planu koji je radna skupina do sada uspjela napraviti, realne ustede nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi hrvatski proracun bio odrziv i prikazivao manji deficit od sadasnjih oko sest posto na kraju prosle godine, u njega se zele ukljuciti budzeti agencija, zavoda i fakulteta, pa izdvajanje HZZO-a, prema aktualnim zakljuccima ministara zaduzenih za reformu, daje suprotan ucinak.

Na sastanku na kojem je Varga prezentirao dosadasnje dosege u planiranju reforme sudjelovali su potpredsjednica Vlade Milanka Opacic, sefica za reforme, ministar zdravlja Rajko Ostojic, buduci ministar financija Boris Lalovac, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsic, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, ministar obrazovanja Zeljko Jovanovic te ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo