Mladiću odbili zahtjev za invalidnost jer je predebeo

'Kad me uhvate bolovi, ne mogu ništa. Mogu samo leći i čekati da prođe', kaže 28- godišnji Zagrepčanin koji boluje od Chronove bolesti.

18.10.2010.
21:53
VOYO logo

Zagrepčanin Tomislav Veg, star 28- godina boluje od Chronove bolesti i praktički živi po bolnicama. Nakon druge operacije, 2007. godine, na svojih 178 centimetara težio je 49 kilograma. Od tada nema trećinu debelog i 50 centimetara tankog crijeva.

No to ga ne zaustavlja u borbi za normalan život, pa s 24 godine nalazi prvi posao - skladištara. Potom je radio kao dostavljač, ali oba su mu posla bila preteška zbog pogoršanja zdravlja, pišu 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad me uhvate bolovi, ne mogu ništa. Mogu samo leći i čekati da prođe", kaže Tomislav. Posljednji posao izgubio je nakon samo mjesec dana, jer mu poslodavac nije htio produžiti ugovor.

Tada odlazi u Zavod za mirovinsko osiguranje kako bi mu procijenili radnu sposobnost i poslali ga na prekvalifikaciju, no oni zaključuju da kod njega nije nastupila invalidnost. Nije odustao, pa ih je zatražio utvrđivanje stupnja tjelesnog oštećenja. No ni tu ne može učiniti ništa jer je, prema rješenju koje je dobio, zdrav i pretežak, unatoč tome što ima samo 75 kg. Uložio je žalbu, a "pokucao je i na vrata" Ureda predsjednika, Ministarstva zdravstva te Vladina Ureda za ljudska prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filip Dujmović iz odjela za odnose s javnošću HZMO-a kazao je kako komisija u zavodu samo radi prema listi tjelesnih oštećenja, a da se pod tim smatra manjak nekog organa. Dodaje kako su pustili probnu novu listu, te da je za njeno sastavljanje zadužena bila Dorica Nikolić, bivša državna tajnica za socijalnu skrb. Ona, pak, tvrdi da se Chronova bolest nalazi na to listi, pišu 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo