PLEMENITA AKCIJA /

Mladi matematičari pomažu: skupljaju sredstva za financiranje ljetnog kampa polaznicima slabijeg imovinskog stanja

Image
Foto: Facebook/Mladi nadareni matematičari 'Marin Getaldić'

Udruga Mladih nadarenih matematičara "Marin Getaldić" prikuplja sredstva za vršnjake slabijeg imovinskog statusa kako bi mogli sudjelovati na 8. ljetnom matematičkom kampu

3.2.2017.
12:27
Facebook/Mladi nadareni matematičari 'Marin Getaldić'
VOYO logo

Udruga Mladih nadarenih matematičara "Marin Getaldić" započela je plemenitu kampanju kojom će i ove godine pomoći siromašnim vršnjacima da u ljetnim mjesecima nadograde svoje znanje. Naime, udruga je najavila svoj 8. Ljetni kamp mladih matematičara u kolovozu u Zadru. 

"I ove godine, 8. put zaredom, održava se Ljetni kamp mladih matematičara. Vrijeme radnje - sredinom kolovoza, mjesto radnje - Zadar. Po svemu sudeći, ovo će biti daleko najveći ljetni kamp u koji će biti uključeno preko 100 polaznika i mentora. Realizacija projekta tih razmjera, za nekolicinu zaljubljenika u matematiku, zaista je pravi organizacijski i financijski izazov", napisali su matematičari na stranici Činim pravu stvar putem koje prikupljaju sredstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sredstva prikupljena ovim putem, bit će korištena za financiranje kampa polaznicima slabijeg imovinskog stanja. Svakih prikupljenih 1000kn osigurava jednotjedni kamp za jednog učenika", napisali su.

Dosada je prikupljeno više od 3 tisuće kuna, a sredstva će se prikupljati u iduća četiri mjeseca. Josip Pupić, dopredsjednik Udruge, rekao je za Vijesti.hr kako je udruga osnovana prije osam do devet godina, te da joj je najbitnija djelatnost ljetni, te zimski kamp s kojim su krenuli prije četiri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj udruge je da pripremio natjecatelje srednjoškolce za međunarodna i državna natjecanja. Članovi udruge su studenti, a isprva su to bili bivši natjecatelji. Svojim radom smo uspjeli dovesti Hrvatsku među 15 najboljih država na svijetu po pitanju matematičkih olimpijada, što je veliki skok", objašnjava Pupić.

Što se tiče ljetni radionica one traju tjedan dana i, kako kaže Pupić, u jutarnjim satima se održava četverosatno predavanje s natjecateljima te ih se priprema za natjecanje, dok im se popodne nudi drugačiji sadržaj.

"Popodne pokušavamo sudionicima približiti realnu primjenu matematike i radimo i smišljamo projekte kojima se oni bave kroz četiri-pet dana, a to uključuje modeliranje u biologiji, računalstvu, pa sve do primjene matematike u statistici",  rekao je Pupić.

Popodnevna predavanja obogaćuju i gosti, kaže Pupić, a radi se o popularno-znanstvenim predavačima, profesora s fakulteta ili ljudi iz uglednih firmi koji ispričaju sudionicima što se sve može raditi s matematikom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pupić kaže kako je interes za kampom u posljednjih godian sve više rastao. "Bilježimo sve veći broj djece na kampovima. Ove godine bi trebali po svemu sudeći imati najveći skok i imati preko 100 sudionika na kampu" , tvrdi Pupić

Kaže kako su zasada kampovi uvijek išli po planu, no ipak postoje odreženi manji problemi po pitanju financija. "Nama se nije problem organizirati jer svi uživamo i volonterski rad nam nije problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče financija svake godine se nekako pokrpamo. Iskreno ni mi ne znao kako", rekao je Pupić i dodao kako su dosada svi kampovi bili iznimno uspješno organizirani, pa da se nada da će tako biti i ovaj put. 

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo