POTREBNO ISKUSTVO / Mladi liječnici vape već mjesecima: Vratite nam stažiranje, barem pet mjeseci!

Image

Zasad je nejasno tko će i kako nadzirati liječnike u ambulantama obiteljske medicine ili u vozilu hitne pomoći

21.1.2019.
10:56
VOYO logo

U srpnju ove godine na medicinskim fakultetima u Hrvatskoj trebali bi diplomirati prvi liječnici koji neće morati odraditi pripravnički staž već će odmah dobiti licencu za rad. Kako sada stvari stoje, neki će od njih krenuti na specijalizaciju, dok će se ostali, poput brojnih generacija prije njih, svoja praktična znanja u medicini stjecati u ordinacijama obiteljske medicine i ispostavama zavoda za hitnu medicinu.

Ukidanje staža mladim liječnicima proizlazi iz direktive koju je pri ulasku u Europsku uniju donijelo Ministarstvo zdravstva i prema kojoj studenti medicine upisani nakon 1. srpnja 2013. po završetku studija neće morati odraditi pripravnički staž. Staž koji je nekada za doktore medicine trajao 12 mjeseci da bi prije nekoliko godina bio sveden na pet mjeseci, podrazumijevao je da mladi liječnici u okviru tog razdoblja prođu najvažnije rotacije na odjelima i osamostale se u svom radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukidanjem staža, mladi liječnici osamostaljivat će se u okviru specijalizacije, ako je dobiju odmah nakon diplome ili u okviru sekundarijata, koji podrazumijeva nadzor starijeg liječnika u trajanju od najmanje šest mjeseci.

Dok specijalizacija podrazumijeva bolnicu u kojoj uvijek postoji starija služba, zasad nije u potpunosti jasno tko će i kako nadzirati liječnike u ambulantama obiteljske medicine ili pak u vozilu hitne pomoći, gdje će brojni liječnici već ove godine krenuti u primijenjivati svoja stručna znanja i vještine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući liječnici već mjesecima upozoravaju da se ne osjećaju kompetentnima da odmah po završetku faksa od prvog dana počnu praktički samostalno raditi s pacijentima.

U Ministarstvu zdavstva održan je još jedan sastanak na ovu temu na kojem su prisustvovali i studenti i profesori Medicinskog fakulteta u Rijeci. Prema riječima dekana Medicinskog fakulteta u Rijeci prof. dr. Tomislava Rukavine, rad mladih liječnika bez dana staža s licencom trebao bi biti reguliran pravilnikom čiji bi prijedlog uskoro trebao biti usvojen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Bressana je pripravnički staž liječnika stjecanje vještine i rutine. Kako kaže za Novi list, liječnik će problem lakše prepoznati ako ga je već vidio, a ako ga je vidio više puta, bit će još sigurniji. S druge strane, prikupljanje iskustva s prvim danom radnog staža kad se od liječnika koje je tek izašao s fakulteta očekuje da vlada materijom i trenutno djeluje, za Bressana je nemoguće.

Prema sadašnjem prijedlogu nadzor se provodi sve do trenutka kad se liječnik koji obavlja nadzor i mladi liječnik dogovore da je mladi doktor stekao sve kompetencije koje su mu potrebne za samostalan rad. Pritom nadzor mora trajati minimalno šest mjeseci, a tijekom nadzora cjelokupnu medicinsku dokumentaciju potpisuju mladi liječnik i njegov mentor, objasnio je dekan Rukavina, kazavši da bi rad mladih liječnika bez dana staža s licencom trebao biti reguliran pravilnikom čiji bi prijedlog uskoro trebao biti usvojen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Liječnik koji obavlja nadzor na mjesečnoj razini ocjenjuje svog mladog kolegu, a ta se dokumentacija čuva kod poslodavca. Također, i mladi liječnik ocjenjuje provoditelja nadzora, ističe Rukavina, koji smatra da ukidanje stažiranja i uvođenje sekundarijata, omogućava protočnost mladih liječnika kroz sustav. Pa dodaje: ''To uopće nije loše i pomaže nam da se mladi liječnici nakon diplome zadrže u Hrvatskoj''.

Njegov optimizam ne dijele hitnjaci i obiteljski liječnici koji će najvjerojatnije prvi susresti s mladim liječnicima koji nisu odradili staž. Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije dr. Davor Vukobrat uvjeren je da je staž bio puno bolji model edukacije mladih liječnika makar u trajanju od pet mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Osobno mi nije jasan rad pod nadzorom. Tog termina ranije nije bilo, a ne znam kako je to u našem slučaju uopće izvedivo. Hoćemo li u vozilu hitne pomoći imati dva liječnika, hoćemo li udvostručiti tim, kako ćemo to izvesti? Zasad nismo dobili nikakav naputak kako ćemo realizirati ono što piše u zakonu. Treba znati da je organizacija naše hitne medicine specifična i da se bitno razlikuje od bolničkih hitnih prijema gdje uvijek postoji starija služba'', upozorava Vukobrat.

Dok hitnjaci čekaju naputke, koncesionari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti jasno poručuju: treba vratiti pripravnički staž u trajanju od 12 mjeseci, u protivnom će biti sve više slučajeva Metković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo