COPERNICUS HACKATHON / Mladi genijalci iz Hrvatske traže svoj put u svemirsku priču: Jedno zanimanje je posao budućnosti

Bilježenje događaja na kopnu, moru i u atmosferi zadatak je programa Copernicus

20.9.2019.
22:00
VOYO logo

Da Venecija tone ili da se površina Zemlje podignula i do dva metra nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi, znamo zahvaljujući europskom oku iz svemira - Copernicusu.

Zajednički je to program Europske komisije i Europske svemirske agencije čiji je cilj mapiranje, predviđanje i čuvanje Europe iz zraka, sa zemlje i u vodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice, pogled iz svemira na katrastrofalne požare koji su poharali Split 2017. Europske oči koje čini šest satelita svjedočile su i poplavama u Gunji 2014. Bilježenje događaja na kopnu, moru i u atmosferi zadatak je programa Copernicus - zajedničkog projekta Europske komisije i Svemirske agencije.

''Glavna svrha je da se koriste u zaštitu okoliša i sigurnost. Na neki način Copernicus bi nam trebao dati uvid u zdravlje naše Zemlje. No, on je zapravo i puno više od toga. Sve te satelitske snimke mogu se koristiti na bezbroj načina'', istaknuo je Zvonimir Nevistić s Geodetskog fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice, za nadziranje granica, u poljoprivredi ili praćenju klimatskih promjena. Korištenje podataka iz svemira dostupno je svima, a Europska je komisija osmislila i natjecanje - Copernicus Hackathon.

''Natjecatelji unutar 24 sata moraju na jednu od tri zadane teme smisliti aplikaciju koja koristi Copernicusove podatke i time zapravo dati ideju Europskoj komisiji i drugima na koji se način ti satelitski podaci mogu koristiti'', objasnio je Nevistić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi genijalci iz cijele Hrvatske koji su se prijavili na natjecanje najviše razmišljaju o tome kako iskoristiti šest milijardi eura vrijedan program za rješavanje problema koji muče njihove sumještane.

Svoje će ideje Europi moći predstaviti već potkraj listopada

''Ilegalne sječe šuma - zato što se kod nas jako puno događa. O kvaliteti zraka bismo se pokušali brinuti jer u Slavonskom Brodu imamo velik problem s time'', kazala je Stela Rakić, učenica SŠ M. A. Reljkovića u Slavonskom Brodu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Neke od cool ideja bile su gledanje gdje se mogu staviti solarne ploče da bi proizvele više energije'', istaknuo je Jurij Jukić, učenik XV. gimnazije u Zagrebu.

Svoje će ideje Europi moći predstaviti već potkraj listopada. A neki od njih možda postanu geoinformatičari. Jer predviđanja kažu - to je posao budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kada objavite na Facebooku post ili na Twitteru tweet i on je geotagiran, ima lokaciju, i može se kasnije analizirati. Geoinformatika je ušla u sve pore'', poručio je Ratko Medan, profesor geoinformatike u Geodetskoj školi Zagreb.

U sklopu programa Copernicus u idućem će desetljeću gotovo 50.000 ljudi moći biti dio tog svemirskog biznisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo