Mladi bogoslovi izbačeni iz sjemeništa jer su gay

Početkom ove akademske godine udaljena je iz riječke bogoslovije nekolicina bogoslova, od kojih neki zbog sumnje u njihove homoseksualne sklonosti.

15.11.2011.
9:33
VOYO logo

Osobu koja je navodno na nedopušten način, zadirući u privatnost spomenutih osoba, došla do za njih kompromitirajućih podataka, sjemenišni poglavari navodno su odmah sankcionirali udaljavanjem iz sjemeništa, piše Novi list.

Taj je bogoslov nedopušteno "provaljivao" u privatnu kompjutersku korespondenciju svojih kolega te ju prenio poglavarima sjemeništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Propisi po pitanju homoseksualnih sklonosti kandidata za svećeništvo su jasni. Kongregacija za katolički odgoj izdala je 2005. uputu u kojoj se, između ostalog, navodi da ne mogu postati svećenicima osobe za koje se utvrde "duboko ukorijenjene homoseksualne sklonosti".

'Ne želimo navoditi broj niti imena osoba'

Potrebno je izbjegavati sve čime bi se mogla narušiti privatnost tih ljudi. O tome posebno vodimo računa. "U slučajevima kao što je ovaj ne smije se postupati naglo i nepromišljeno donositi zaključke, kako se ne bi mladim ljudima učinila nepravda. Također je potrebno izbjegavati sve čime bi se mogla narušiti privatnost tih judi o čemu se od početka slučaja posebno vodi računa. Zbog toga niti u ovome slučaju ne želimo spominjati imena niti broj osoba", kaže se u obrazloženju cijelog ovog slučaja od strane Ureda za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako, tumači se da se slučajevi još uvijek pojedinačno razmatraju te da će konačnu odluku donijeti svaki biskup za svog kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo