PRVI PUT /

Sabor glasao o prijedlogu Možemo da prizna Palestinu kao državu: Evo rezultata

Image
Foto: Screenshot/YouTube/Hrvatski sabor

'Taj simbolički čin je izuzetno važan u trenutku kada deseci tisuća ljudi, od kojih velik dio jesu žene i djeca, ginu svakodnevno u Gazi. Smatramo da je taj simbolički čin važan korak u sprječavanju daljnje eskalacije u regiji'

20.9.2024.
23:52
Screenshot/YouTube/Hrvatski sabor
VOYO logo

Saborski zastupnici glasali su danas o dva zaključka koja je predložio klub Možemo: prvi, da Vlada da u roku 60 dana pripremi odluku o priznavanju države Palestine te drugi, da osigura bilateralnu humanitarnu pomoć državi Palestini.

"Međunarodni sud pravde je utvrdio da se zaista provodi politika nezakonitog naseljavanja palestinskih teritorija, a Europska unija mora početi raditi u cilju provedbe konkretnih koraka. Mi tražimo da se Republika Hrvatska za to založi. Druga vrlo važna odluka je priznavanje Palestine", izjavila je Sandra Benčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj simbolički čin je izuzetno važan u trenutku kada deseci tisuća ljudi, od kojih velik dio jesu žene i djeca, ginu svakodnevno u Gazi. Smatramo da je taj simbolički čin važan korak u sprječavanju daljnje eskalacije u regiji. Pozivam vas da se pridružimo zemljama poput Slovenije, Španjolske, Irske, Norveške koje su taj korak već napravile", kazala je Benčić dodajući da se takva odluka mora donijeti u suglasnosti između Vlade i Predsjednika Republike.

"Životi civila jednako vrijede ma gdje bili", zaključila je Benčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TOTALNA ESKALACIJA /

Uznemirujuće! Izraelski vojnici bacaju mrtve s krovova: 'Istražit ćemo incident'

Image
TOTALNA ESKALACIJA /

Uznemirujuće! Izraelski vojnici bacaju mrtve s krovova: 'Istražit ćemo incident'

Hrvoje Zekanović upitao je zašto Benčić i Možemo negiraju nevine civilne žrtve Hamasa u Izraelu.

"Sad je izbjegla to spomenuti, to je jako znakovito", kazao je Zekanović, na što mu je Benčić odgovorila da su Možemo bili prva stranka koja je osudila zločine Hamasa na teritoriju Izraela.

"Ali to ne opravdava zločine nad civilima Gaze", dodala je zastupnica.

Zastupnica Dalija Orešković istaknula je da način kako se HDZ odnosi prema ovom pitanju pokazuje i kako Vlada vodi državu odnosno, da Vlada ne sukreira politiku zajedno s Predsjednikom Republike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ustav propisuje da bi Vlada trebala obavijestiti Sabor o prijedlozima odluka koje će se donositi na europskoj razini i da Sabor ima mogućnost putem zaključka obvezivati Vladu kakve će odluke donositi. Andrej Plenković je to izopačio - isključivo obavještava Sabor o tome što se već dogodilo i što je on odlučio u tim tijelima", kazala je Orešković.

Za prvi zaključak glasovalo je 120 zastupnika, od kojih je 41 bilo za, a njih 77 protiv dok su dva bila suzdržana te zaključak nije prošao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi zaključak je od 119 glasova zastupnika dobio njih 41 za, 77 glasova protiv te jedan suzdržan glas.

POGLEDAJTE VIDEO: Zemlja blokirana štrajkom i tugom, Pola milijuna na prosvjedima u Izraelu: 'Naš premijer misli da je Cezar'

ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo