Mladen 'Stendbajić' krenuo u nove radne pobjede

Iako je Bajića upravo koalicijska vlada na čelu sa SDP-om izabrala početkom dvijetisućitih, 12. veljače ove godine su mu otkazali podršku.

23.4.2010.
14:28
VOYO logo

Mladen Bajić je u petak službeno započeo svoj treći mandat na mjestu glavnog državnog odvjetnika, prisegom i potpisom iste pred predsjednikom Sabora Lukom Bebićem u zagrebačkoj Banskoj sobi Hrvatskog sabora.

Bajić je na ovoj funkciji zadnjih osam godina, a ovaj mandat je najteže zaradio. Iako ga je upravo koalicijska vlada na čelu sa SDP-om izabrala početkom dvijetisućitih, 12. veljače ove godine su mu otkazali podršku. Za treći Bajićev mandat tako su glasala 83 zastupnika: protiv je bilo njih 34-ero, a suzdržan je bio samo jedan, HNS-ov Goran Beus Richemberg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štoviše, u raspravi o njegovom reizboru nadjenuli su mu nadimak 'Stendbajić', šaleći se tako na račun šefa DORH-a, jer je nakon odlaska s vlasti ozloglašenog Ive Sanadera, u čijem je mandatu bio na stand byu, doživio neku vrstu galvanizacije.

Ipak, to nije bilo dovoljno da i vladajuća stranka izgubi povjerenje u Bajića, te je zahvaljujući HDZ-u i njegovim partnerima postao jedan od najdugovječnijih državnih dužnosnika koji su se zabetonirali na svojim pozicijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šišaju" ga, naime, bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić i ekstremno samozatajna državna revizorica Šima Krasić. Ona je, pak, po pitanju pretresanja državnih financija na stand byu već 16 godina.

Bajić: Nisam bio pod pritiskom

Novinari su ga nakon prisege na koju nisu bili pozvani presreli na saborskim hodnicima i upitali ga je li bio pod političkim pritiskom zadnjih godina pa zbog toga nije gonio kriminalce u Sanaderovom mandatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pritisci na mene ne mogu biti ni s jedne strane", kazao je, dodavši da se pojedinačni predmeti otvaraju nakon dugotrajnog i iscrpnog rada cijelog sustava državne vlasti, a ne preko noći.

Državno odvjetništvo i USKOK, kao njegov specijalni dio, i dalje rade intenzivno na svim predmetima korupcije i siguran sam da ćemo u narednom razdoblju ostvariti još bolje rezultate, poručio je Bajić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović ustvrdio je kako je Bajićev učinak impresivan otkad je on ministar.

"Ako se gleda borba protiv korupcije i organiziranog kriminala u 2009., u usporedbi s 2008. imamo porast osuđenih za 138 posto. To dovoljno govori o tome da je Bajić odradio posao, ali i da su sudovi išli na brze postupke, te da su se uvedene mjere pokazale učinkovite", kazao je Šimonović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako smo 2009. imali kvantitetu, 2010. imamo kvalitetu, a to znači da su otvoreni i najsloženiji postupci koji se odnose na korupciju na najvišim razinama, dodao je.

Prethodni članci:

arti-201002120330006 arti-201002110367006 arti-201002120064006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo