GLASANJE NA JESEN / Mirovinska reforma podijelila je i koalicijske partnere: Evo što bi moglo biti s 2. stupom

Neki koji su se bavili ovom problematikom kritiziraju produljenje radnog vijeka, kao i općenito zadiranje u drugi stup

5.7.2018.
18:53
VOYO logo

Dva dana nakon posljednjeg - opet sastanak koalicijskih partnera. Tema: nacrt mirovinske reforme oko koje. Ipak, čini se da ne teče sve glatko u vladajućim redovima. 

Istodobno, iz SDP-a kritiziraju reformu, ali i predlažu svoje mjere. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se pita HDZ-ove koalicijske partnere o mirovinskoj reformi, sukoba nema

“Pa nisu izrazili protivljenje. Nisu bili do kraja upoznati sa svim rješenjima koja se donose u ovoj reformi”, kaže Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Najspornije za kritičare reforme jest slabljenje 2. stupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provjerili smo kako se kolicijski partneri slažu oko tog pitanja.

“Sredstva iz drugog stupa su i inače namijenjena za mirovine. Kako su sredstva u tom stupu nedostatna, potrebno ih je vratiti u prvi stup”, kazivao je Bačić, a na odgovore nije trebao dugo čekati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Moj osobni stav, moj politički stav i stav stranke je da je ideja jačanja 2. stupa jedina održiva, ne samo u Hrvatskoj nego i u čitavoj razvijenoj Europi”, istaknuo je HNS-ov Ivan Vrdoljak.

Dok ne otkrivaju detalje, uvjeravaju: drugi stup je siguran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prijedlog je da se sredstva prebace u proračun i da svi prijeđemo u prvi stup. To je najlakši prijedlog, ali je najteže održiv za buduće generacije. Mi moramo osigurati drugi stup, ne samo radi srednje generacije, već radi svih onih koji su rođeni 1980. i ranije", mišljenja je čelnik HSLS-a Darinko Kosor

Da okvir mirovinske reforme nije dobar - misle u SDP-u gdje su predložili svoje mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dodatak od 27 posto za  osiguranike drugog stupa, zaustavljanje pada udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći i nagrade za puni radni staž", misle u oporbi, a vladinu reformu smatraju pretakanjem iz šupljeg u prazno.

“Vlada jako nespretno ovo radi. Izlazi vani s probnim balonima koji su vrlo kritični i na kraju sve povlači. Što pod pritiskom javnosti, što pod pritiskom koalicijskih partnera koji razumiju da neke stvari tamo su neodržive i ne stoje”, ocijenio je Branko Grčić, zastupnik SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki koji su se bavili ovom problematikom kritiziraju produljenje radnog vijeka, kao i općenito zadiranje u drugi stup.

“Ucjenjujući ljude tako da ako žele imati 27% povećanje da moraju izići iz drugog stupa i prenijeti svoju štednju u mirovinski stup, u ovom prijedlogu koji se pojavio ništa nije dobro”, tvrdi Davorko Vidović, SDP-ovac i bivši ministar mirovinskog sustava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacrt Zakona trebao bi uskoro ići na javnu raspravu, a konačna verzija očekuje se na jesen pod uvjetom da se vladajući usklade.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo