pozadina vučićevog poteza? / Miro Kovač o Hrvatu u srpskoj vladi: 'Želim vjerovati da je Vučić progledao. Nema više skrivanja iza Rusije'

'Vulin je bio jedna smetanja jer je on s odobrenjem Vučića bio glavni napadač protiv Hrvatske', kazao je Kovač

23.10.2022.
19:45
VOYO logo

Povijestan dan u Beogradu, po prvi put, jedan od ministara u srpskoj vladi bit će Hrvat. Vođa Demokratskog saveza vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov - odabir je Aleksandra Vučića, a vodit će resor za ljudska i manjinska prava. Koja je pozadina Vučićevog poteza?

O svemu je u RTL-u Danas govorio Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prokomentirao je kako on gleda na ovaj potez te može li dovesti do boljeg položaja Hrvata u Srbiji.

"Želim vjerovati da je gospodin Vučić progledao i da je shvatio da bez Hrvatske ne može. On je pritisnut ovom situacijom u Europi i svijetu. Nema više skrivanja iza Rusije. Vučić je nakon 20 godina kopirao Sanadera i napravio onaj potez koji mu je važan jer shvaća da bez Zagreba nema ulaska u EU. Nisu dovoljna Budimpešta, Berlin i Pariz nego mora proći i kroz Zagreb. Ja se nadam da to neće biti samo simbolika i da će zaista provoditi jednu 'Croatia frendly' politiku i da će se rješavati pitanja nestalih, statusa hrvatske manjine, pitanje nadležnosti sudova", kazao je Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
resor ljudskih i manjinskih prava /

Vučić iznenadio: Prvi Hrvat u srpskoj vladi Žigmanov za RTL: 'Ovo će olakšati poziciju Hrvata u Srbiji'

Image
resor ljudskih i manjinskih prava /

Vučić iznenadio: Prvi Hrvat u srpskoj vladi Žigmanov za RTL: 'Ovo će olakšati poziciju Hrvata u Srbiji'

"Do sada su se oni skrivali iza Rusije, uvijek je bio argument da ih Rusija koči, ali sada toga više nema. Sada postoji Rusija protiv koje su uvedene sankcije. Tako da će sada Srbija ili prestati po europskom ili će prestati po svome. Ako će prestati po svome, nema ništa od integracije u EU. Bit će mi drago ako je Vučić progledao ", objašnjava.

Upitan je misli li da je dobro da je Žigmanov pristao na tu poziciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedino što je on mogao napraviti kao ozbiljan političar i najviši hrvatski predstavnik u Vojvodini je surađivati s vlasti i rješavati probleme hrvatske manjine. Bio sam nekoliko puta tamo i mogu reći da su Hrvati u tamo dosta nezgodnom položaju. Vjerujem da će ovaj potez poboljšati njihov položaj. Ankete su pokazale da su u Srbiji najnepopularniji Hrvati pa onda Albanci", tvrdi Kovač.

Prokomentirao je koliko će još dugo Vučić moći jednim okom gledati na Moskvu, a drugim okom na Bruxelles.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neće to više moći činiti. Ili će biti po europskom, ako ne bude po europskom neće nikada ući u EU", poručuje.

Vulina više nema u vladi - postaje prvi srpski špijun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vulin je bio jedna smetanja jer je on s odobrenjem Vučića bio glavni napadač protiv Hrvatske. Sada preuzima BIU, ekvivalent naše SOE. Nadam se da će se manje pojavljivati u medijima i da će manje pljuvati po Hrvatima", izjavio je Miro Kovač.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo