komentirao susjedske odnose / Miro Kovač: 'Nećemo reagirati na jeftine srpske provokacije o ustašizaciji Hrvatske'

"Očekujemo da se u Srbiji formira nova Vlada s kojom ćemo surađivati. Na dobrobit Hrvata i Srba i svih naroda i država na ovom području. Mi to želimo'', rekao je Kovač

27.5.2016.
13:21
VOYO logo

Ministar vanjskih poslova Miro Kovač održao je u petak novinsku konferenciju na kojoj je govori o međunarodnim odnosima sa susjednim državama, posebice sa Srbijom, koja se sprema otvoriti 23. poglavlje za ulazak u EU.

Image
ministrov ultimatum susjedima /

Kovač otkrio što Hrvatska uvjetuje Srbiji za ulazak u EU: 'Pregovori inače neće moći biti zaključeni'

Image
ministrov ultimatum susjedima /

Kovač otkrio što Hrvatska uvjetuje Srbiji za ulazak u EU: 'Pregovori inače neće moći biti zaključeni'

"Nema više povišenih tonova sa susjednim zemljama i nemaspektakularnih napada. Imamo normalnu komunikaciju sa Slovencima. Mi smo se potrudili naći alternativno rješenje za granično pitanje. Isto tako ga možemo naći pred međunarodnim sudom. S Mađarima isto imamo normalnu komunikaciju - između predsjednika, dvojice predsjednika vlada i na kraju krajeva mene i mog kolege iz Mađarske. Imamo problem INA-MOL. Mi smo ga se odlučili rješavati između vlada, ali arbitraža se nastavlja. Sve konstrukcije da arbitraže neće biti je fabuliranje. U BiH smo također aktivni. Pružit ćemo im pomoć na putu u EU, a izrazili smo i podršku Crnoj Gori na putu u NATO i trebali bi biti prva zemlja koja će ratificirati ulazak Crne Gore u NATO", tvrdi Kovač. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče Srbije odnosi su se relaksirali. Tu i tamo ima neki naslov u Srbiji o ustašizaciji, ali nitko od naših dužnosnika ne reagira na te jeftine provokacije", kazao je Kovač.

"Očekujemo da se u Srbiji formira nova Vlada s kojom ćemo surađivati. Na dobrobit Hrvata i Srba i svih naroda i država na ovom području. Mi to želimo'', rekao je Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče vanjskih optužbi o ustašizaciji hrvatske, Kovač je prokomentirao: 

"Mi imamo Ustav koji je demokratski i koji smo usvojili krajem '90. U njemu su u članku 3. jasno navedene temeljne vrednote društva. Sloboda, jednakonst, nacionalna ravnopravnost, ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, prava čovjeka, demokratski višestranački sustav. Na tim vrednotama je zasnovano hrvatsko društvo. Na nama je da to njegujemo. Naš je zadatak da štitimo te vrednote i ako konstatiramo da netko svojim angažmanom dovodi u pitanje te vrednote, moramo ih javno prozvati i to suzbijati. Možda su naše kolege u zapadnoeuropskim društvima efikasnije od nas, ali ja moram jasno reći da ne prihvaćam dociranje sa strane da su vrijednosti ugrožene. Mi smo od mnogo tih zemalja na planu tolerancije napredniji. Kad smo kod određenja države, želim reći da imamo jasno određenje da se odbija bilo kakav totalitarizam. To je u preambuli Ustava i na to moramo biti ponosni. Ne znam ima li neki Ustav u svijetu koji ima to tako eksplicitno defnirano. Ne nasjedajmo na jeftine trikove o fašizaciji društva. To je neodgovorno prema mladim ljudima želimo živjeti neopterećeni. Ali ako imamo pojavu ekstremizma desnog ili lijevog s nekompatibilnim vrijednostima, moramo to javno suzbijati", rekao je Kovač.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo