Gošća RTL Direkta / Ministrica Divjak kaže da će joj Dalić nedostajati, a od jeseni najavljuje velike promjene: 'Torbe će biti lakše za 30%'

Image

Gošća emisije RTL Direkt bila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u čijem se resoru svašta događa.

16.5.2018.
23:00
VOYO logo

Prije svega pitali smo je kako je bilo danas na Vladi bez ministrice Dalić. Rekla nam je kako se često zna dogoditi da državni tajnici mijenaju ministre na sjednicama Vlade pa danas i nije bilo tako čudno sjediti bez nje. 

"Ja sam s njom lijepo surađivala, tako da, mislim da će u tom smislu sigurno nedostajati", rekla je ministrica Divjak koja je dosta mudro izbjegla politiku te ušla u Vladu u kvoti HNS-a ali kao nestranačka ministrica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li možda vrijeme da se i upiše u HNS bez kojeg ne bi ni bila ministrica rekla je kako je njezina nestranačka opredjeljenost iznimno važna osobito u resoru kojeg ona vodi. 

Prvi test njezine popularnosti i njezinog rada bit će eksperimentalno uvođenje kurikularne reforme koje treba počet najesen u 200 škola. Mnogi strahuju da sve neće biti spremno na vrijeme, neće stići obaviti edukaciju nastavnika, a osobito je navodno veliki problem sa nastavnicima inforamtike koja postaje obavezna u svim školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja bih rekla da ja svaki dan ima po jedan test, u tom smislu rekla bih da smo pripremni dio napravili tako da smo dobro planirali aktivnosti, počeli s edukacijom nastavnika - u ovom trenutku u online edukaciji imamo 3735 nastavnika koji će raditi u eksperimentalnim školama kao i 1000 učitelja informatike koji će voditi kurikulum informatike. Sigurna sam da idemo dobrim tempom. Eksperimentalni udžbenici stižu", rekla je Divjak. 

A najavila je i nove udžbenike. "Za sve one koji su brinuli o tome, iz jednih ili drugih razloga, ja moram reći da taj proces ide dobro, mi smo raspisali natječaj, dobili smo najave od 11 nakladnika za 150 kompleta udžbenika i oni pristižu. Pristići će do kraja mjeseca udžbenici za prvi razred osnovne škole, peti razred osnovne škole prvi razred za srednje škole. Jedino će tri predmeta biologija, kemija, fizika u sedmom razredu osnovne škole do 1.7.", poručila je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ključno pitanje svih roditelja i džaka - hoće li školske torbe napokon biti lakše, ministrica Divjak odgovorila je potvrdno. 

"Barem 30 posto tih udžbenika bit će u digitalnom obliku ali i u prenesenom je veći nagalasak sada na metode poučavanja koje potiču kritičko razmišljanje i rješavanje problema i definitivno manje činjeničnoga znana i bubanje. U tom smislu će biti barem 30 posto lakše", najavila je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo sutra daje milijardu kuna za centre izvrsnosti u strukovnim školama. Što je ministrica rekla o ovoj temi - pogledajte u videu.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo