nakon nadzora /

Ministarstvo poljoprivrede opozvalo prodaju poriluka na Kvatriću zbog previše pesticida

Image
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

Uzorkovanje je provedeno 4. studenoga na zagrebačkoj tržnici Kvatrić, a proizvod je podrijetlom s OPG-a Suzana Novosel

18.11.2016.
11:28
Marijan Sušenj/Pixsell
VOYO logo

Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo da je opozvalo prodaju svježeg nezapakiranog poriluka na tržnici Kvatrić, s obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva (OPG) Suzana Novosel, kod kojeg je utvrđena povećana količina pesticida.

Po uzorkovanju tijekom provedbe službene kontrole sanitarne inspekcije, zaprimljen je nalaz povećane količine pesticida klorpirifos, u količini od 1,35 mg/kg-ppm, pa nije prikladan za konzumaciju. Uzorkovanje je provedeno 4. studenoga na zagrebačkoj tržnici Kvatrić, a proizvod je podrijetlom s OPG-a Suzana Novosel, navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po zaprimanju obavijesti o nesukladnom nalazu od 17. studenoga, sanitarna inspekcija provodi inspekcijski nadzor na toj tržnici, dok poljoprivredna inspekcija provodi inspekcijski nadzor na samom OPG-u.

U skladu s propisima o maksimalnim razinama ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla, utvrđena količina klorpirifosa u/na poriluku (1,35 ± 0,33 mg/kg) prelazi postavljenu EU MDK vrijednost od 0,01 mg/kg, kaže se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na temelju provedene procjene rizika konzumacija poriluka sa navedenim ostacima klorpirifosa predstavlja akutni rizik kod kratkotrajnog unosa za zdravlje ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo