Procijenite sami / Ministarstvo negira da će hrvatska poljoprivreda iz EU dobiti milijarde kuna manje, nego čak milijardu, i to eura, više

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Na članak s RTL.hr o lošim vijestima po hrvatske poljoprivrednike, reagiralo je ministarstvo Marije Vučković.

4.5.2021.
15:00
Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

Bila je riječ o članku "Loše vijesti: Hrvatskoj 2,5 milijardi kuna manje za poljoprivredne poticaje", u kojem smo, čitajući Nacrt prijedloga Strategije poljoprivrede do 2030. godine Ministarstva poljoprivrede, konstatirali da će poljoprivrednici u Hrvatskoj u narednih sedam godina primiti 2,5 milijardi kuna manje nego u prethodnih sedam godina. 

Koliko god vam se štivo činilo kompliciranim, nemojte odustati, riječ je o materiji u koju je ipak moguće prodrijeti uz nešto koncentracije, uz prethodno čitanje s razumijevanjem prethodnog članka s RTL.hr i pridržavajući se dva detalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi je detalj to da, govoreći o novcu iz fondova EU-a za poljoprivredu Hrvatske, govorimo o sedmogodišnjim obračunskim razdobljima, o onom od 2014. do 2020. u odnosu na naredno od 2021. do 2027.

Drugi detalj donosimo nakon reakcije iz ministarstva. Brojke iz članka RTL.hr, na linku od 28. travnja, Ministarstvo poljoprivrede pobija sljedećim podacima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio je išao iz budžeta EU-a, a od 2022. sve iz budžeta EU-a

"Hrvatskoj nikad nije bilo odobreno 382,6 milijuna eura godišnje za izravna plaćanja iz Europskog poljoprivrednog jamstvenog fonda, riječ je o maksimalnom mogućem godišnjem iznosu izravnih plaćanja za koji se udio sufinanciranja iz Europskog poljoprivrednog jamstvenog fonda povećavao tijekom desetogodišnjeg razdoblja te je tek od 2022. godine spomenuti iznos moguće financirati isključivo iz EU sredstava. Točno je da je u programskom razdoblju 2014.-2020. Hrvatska iz proračuna EU-a mogla računati na 1,28 milijardi eura iz EU fondova za izravna plaćanja te je dodatno iskoristila mogućnost prebacivanja dijela omotnice za ruralni razvoj za potrebe financiranja izravnih plaćanja, za što se od 2015. najveći broj godina (s izuzetkom 2020. kada je taj iznos bio nešto manji) koristilo približno 50 milijuna eura godišnje, čime je omotnica za izravna plaćanja za Hrvatsku povećana na 1,57 milijardi eura, a godišnja omotnica za ruralni razvoj smanjivana je za isti iznos."

Odmah u pasusu u nastavku, brojke iz članka nastavlja pobijati ovako:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz EU-a svake godine sve više sredstava

"Hrvatska je u prošloj financijskoj perspektivi za ruralni razvoj iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj imala na raspolaganju 2,026 milijardi eura; radi se o iznosu koji je preostao nakon što je donesena odluka da se od godišnje raspoložive omotnice za ruralni razvoj, koja je iznosila 332,2 milijuna eura, izdvoji približno 50 milijuna eura godišnje i prebaci u izravna plaćanja. Nakon odluke o prebacivanju sredstava iz ruralnog razvoja u izravna plaćanja, Hrvatskoj je za ruralni razvoj ostalo 282,3 milijuna eura godišnje. Stoga je točan podatak da je Hrvatska u razdoblju 2014.-2020. imala godišnje na raspolaganju iz EU sredstava 282,3 milijuna eura za ruralni razvoj, dok će u narednom razdoblju 2021.-2027. na raspolaganju imati 297,3 milijuna eura."

U konačnici ministarstvo Marije Vučković sve to objedinjava ovako:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U sljedećem financijskom razdoblju ukupno će za izravna plaćanja iz Europskog poljoprivrednog jamstvenog fonda biti na raspolaganju 2,6 milijardi eura dok je u razdoblju 2014.-2020., i to nakon umanjivanja omotnice za ruralni razvoj i „prebacivanja“ novca u izravna plaćanja, bilo dostupno 1,57 milijardi eura u prošlom razdoblju (odnosno milijarda eura VIŠE za izravna plaćanja u novom programskom razdoblju). Također, za ruralni razvoj je predviđen iznos od 2,14 milijardi eura dok je dostupni iznos iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u proteklom razdoblju bio 1,97 milijardi eura odnosno 17 milijuna eura više."

Image
EU fondovi /

Loše vijesti: Hrvatskoj 2,5 milijardi kuna manje za poljoprivredne poticaje

Image
EU fondovi /

Loše vijesti: Hrvatskoj 2,5 milijardi kuna manje za poljoprivredne poticaje

Na kraju konstatira i to da je "u proračunskom razdoblju 2021.-2027. Hrvatskoj u odnosu na prethodno razdoblje na raspolaganju 64,9% više sredstava za izravna plaćanja iz Europskog poljoprivrednog jamstvenog fonda te 6% za ruralni razvoj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skrećemo pažnju na to da svoju reakciju na naš članak Ministarstvo poljoprivrede zaključuje konstatacijom da od 2022. EU plaća cijeli iznos i na kraju priče konstatira da je iznos koji će se ubuduće iz EU-a plaćati u cijelosti – veći od ranijih godina kad je Hrvatska plaćala dio tog iznosa.

To je mjesto za onaj drugi detalj, što smo ga obećali na početku članka, odnosno za to da je Hrvatska u prvom razdoblju od sedam godina imala na raspolaganju "382,6 milijuna eura godišnje za izravna plaćanja iz Europskog poljoprivrednog jamstvenog fonda", a što samo Ministarstvo poljoprivrede ovako opisuje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je s razlikom novca?

"Riječ je o maksimalnom mogućem godišnjem iznosu izravnih plaćanja za koji se udio sufinanciranja iz Europskog poljoprivrednog jamstvenog fonda povećavao tijekom desetogodišnjeg razdoblja te je tek od 2022. godine spomenuti iznos moguće financirati isključivo iz EU sredstava."

Ministarstvo, dakle, samo navodi da je dio od toga plaćala EU, a dio Republika Hrvatska. To je ključan dio razumijevanja ove priče. Kao primjer uzmimo dva Vladina dokumenta, "Uredbu o financijskoj strukturi omotnice za program izravnih plaćanja", i to za 2016. godinu i za 2017. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U oba dokumenta navodi se da od ukupnih oko 3,25 milijardi kuna na godinu, i to iz europskog fonda ide oko 1,5 milijardi za 2016. i oko 1,8 milijardi za 2017. godinu. Svih tih godina navodi se da je preostali iznos išao iz proračuna Republike Hrvatske.

Ostaje otvoreno sljedeće pitanje: Odakle će hrvatski poljoprivrednici dobivati razliku koju je Hrvatska plaćala ranije? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike