MINISTARSTVO DEMOGRAFIJE PRIZNALO VELIKU NEPRAVDU: / 'Odredba o rodiljnim naknadama je nelogična, moramo je mijenjati'

Image

Brojne obitelji u Hrvatskoj tijekom roditeljskog dopusta za drugo dijete neće imati naknadu ovisno o svojoj plaći, već će čitavo vrijeme, primati minimalnu naknadu od oko 2350 kuna.

14.12.2017.
17:01
VOYO logo

Roditelji u Hrvatskoj koji su se, nakon rođenja jednog djeteta, u relativno kratkom roku odlučili na drugo dijete, u pravilu dožive šok kada doznaju da se naknada za roditeljski dopust prema postojećem zakonu ne obračunava temeljem prosjeka plaće ostvarenog tijekom šest mjeseci prije rođenja prvog djeteta, kako je i logično, već sukladno prosjeku plaće koju je zaposleni roditelj primao posljednjih šest mjeseci prije mjeseca u kojem je počeo koristiti dopust.

Tako se brojni roditelji nađu u situaciji da tijekom dopusta za drugo dijete neće imati naknadu ovisno o svojoj plaći, već će čitavo vrijeme, svih 12 mjeseci dopusta, primati minimalnu naknadu od oko 2350 kuna, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VLADA ODLUČILA: /

Dižu se rodiljne naknade, više će primati i nezaposlene i zaposlene majke, evo koliko

Image
VLADA ODLUČILA: /

Dižu se rodiljne naknade, više će primati i nezaposlene i zaposlene majke, evo koliko

Problem postoji već nekoliko godina

Stvar je u tome što se naknada za rodiljni i roditeljski dopust ne smatra plaćom, a osim ovoga, tijekom bolovanja zbog komplikacija u trudnoći naknada plaće ne može biti veća od najniže osnovice osiguranja koja služi za obračun doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje, a ta osnovica iznosi 2940,82 kune bruto, odnosno 2350 kuna neto.

Događa se stoga da pojedine obitelji u Hrvatskoj koje već imaju jedno ili više djece, a koje očekuju rođenje još jednog djeteta, zbog ovakvih zakonskih odredbi po kojima majka na dopustu neće primati svoju punu plaću prvih šest mjeseci dok će drugih šest mjeseci primati minimalnu naknadu, ostaju bez više desetaka tisuća kuna mjesečnih prihoda na koje su itekako računali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelji ostaju bez nekoliko desetaka tisuća prihoda na koje su računali

U Ministarstvu demografije su priznali apsurdnost situacije i tvrde da su svjesni problema koji postoji već nekoliko godina, otkad su na snazi ova pravila za obračun rodiljnih i roditeljskih naknada. Dr. Marin Strmota, državni tajnik za demografiju, najavio je kako će resorno ministarstvo "uskoro ispraviti ovu nepravdu".

"Postojeće rješenje je krajnje nelogično, da ne kažem apsurdno. Naravno da bi se naknada u ovakvim slučajevima trebala obračunavati temeljem prosjeka plaće majke ostvarenog tijekom šest mjeseci prije rođenja prvog djeteta. Zbog toga ćemo, u međusektorskoj suradnji s resorima zdravstva i rada, nastojati ispraviti ovu nepravdu, nadam se zajedno u paketu s donošenjem novog Zakona o rodiljnim naknadama, koje je planirano za sljedeću godinu", izjavio je Strmota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo