KARTA USPJEHA / Ministar RTL-u otkrio dobre brojke za 2019. i planove za iduću: 'Od Zagreba i Rijeke se puno očekuje'

Turizam vuče i ostale grane jer samo u izgradnju i obnovu hotela uloženo je milijardu eura

27.12.2019.
14:55
VOYO logo

Ministar turizma Gari Cappelli otkrio nam je planove za iduću sezonu, ali i podatke prema kojima je turistički prihod ove godine čak 12,5 milijardi kuna veći nego lani.

Aduti su nam i predsezona i posezona, ali i kontinentalni turizam u kojem se ističe Zagreb svojim Adventom.

Hrvatska je postala turistička destinacija svih 12 mjeseci u godini. Gunling iz Singapura kaže: ''Božić je pa smo poželjeli otići nekamo gdje je hladnije. Iz Singapura smo, ondje je jako vruće''.

Matjaž iz Slovenije otkriva: ''Prvi put smo za Božić tu i zasad nam je super''.

Lani je našu zemlju posjetilo 19 milijuna gostiju, najviše Nijemaca. A uz Dubrovnik, Split i Istru, među prvacima je i Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zagreb je doista prekrasan za božićne blagdane“, poručuje Kostadinos iz Grčke dok Ana iz Švicarske dodaje: "Advent u Zagrebu je poznat u Švicarskoj pa kad se vratimo, onda im prenosimo“.

U 2019. rast na godišnjoj razini u odnosu na 2018. iznosit će između četiri i pet posto, konkretno, u dolascima to je pet posto, a u noćenjima tri posto. Bilježi se i rast fiskaliziranih računa od čak osam posto.

''Dakle, očekujemo završetak godine šest do sedam posto više od prometa od turizma, odnosno negdje oko 12, 5 milijardi, što je dobar pomak u odnosu na lani. To je super jer imamo podsezonu i predsezonu'', ističe Cappelli.

Kontinentalni turizam raste po stopi od 10 posto na godinu dok sam Zagreb s Adventom bilježi plus od pet posto, a puno se od glavnog grada očekuje tijekom predsjedanja Europskom unijom, baš kao i od Rijeke, Europske prijestolnice kulture u 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Očekujemo oko četiri milijuna posjetitelja, počinjemo karnevalom, mislim da smo prepoznatljivi kroz Europsko prvenstvo u rukometu. Plan u financijskom smislu i u smislu rasta je u tri godine rast investicija 55 posto i podižemo cijene dodatnom kvalitetom. Prihodi rastu, grade se novi hoteli... Očekujem rast do tri posto i dva do tri posto u dolascima“, računa resorni ministar.

"Turizam vuče i ostale grane jer samo u gradnju i obnovu hotela uloženo je milijardu eura pa je i to poticaj i građevini i proizvodnji. Očito i dalje uspješno igramo samo na jednu kartu.", smatra ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo