MINISTAR ŠUSTAR I DALJE IGNORIRA ČINJENICU DA JE JOKIĆ DAO OSTAVKU: / 'Ovo je prava istina! Reforma se nastavlja...'

Image
Foto: Screenshot N1
27.5.2016.
10:22
Screenshot N1
VOYO logo

Ministar je na konferenciji za novinare u Ministarstvu rekao da se kurikularna reforma nastavlja te pozvao Borisa Jokića da ozbiljno razmisli o svemu, no ako se ne vrati proces reforme ići će dalje. Prozvao je radnu skupinu zbog kašnjenja s rokovima i zbog toga što nije u roku ostvarila dio zadanih ciljeva, a zbog čega se, kazao je, kasni s javnom raspravom koja je trebala početi 10. svibnja.

Image
NAPOKON SE OGLASIO MINISTAR ŠUSTAR: /

'Ne prihvaćam ostavke Jokića i ekspertne skupine'

Image
NAPOKON SE OGLASIO MINISTAR ŠUSTAR: /

'Ne prihvaćam ostavke Jokića i ekspertne skupine'

"Posebno bih pozdravio sve učitelje i nastavnike. Na početku ću dati kratku prezentaciju stanja, naših planova sa skupinom i voditeljem Borisom Jokićem. Dobro je znati cijelu istinu", rekao je na početku konferencije za medije Šustar. "Preuzet ću odgovornost za ono što sam ja loše radio, ali treba reći cijelu istinu", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedi javna rasprava

Ministar je govorio o planovima. "Stručna rasprava je u završnoj fazi, pristiglo je jako puno komentara. S njima se na pravi način treba baratati. Dokumenata ima 55, to je veliki trud. Nakon toga slijedi ključno - javna rasprava. Mislim da je pred nama taj središnji događaj i da u ovom trenutku treba razmišljati na taj način. Preozbiljne su stvari da bi se uznemiravala javnost", poručio je ministar obrazovanja.

Govorio je i o trećoj fazi koja je u potpunoj nadležnosti MZOS-a, po praksi naprednih zemalja, a to je da se recenzijski postupak mora provesti. "To slijedi nakon javne rasprave, a ideja je da taj postupak uključuje i međunarodne stručnjake", rekao je Šustar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemojmo govoriti neistine i manipulirati dovoljno uznemirenom hrvatskom javnošću

Ministar je rekao da će inzistirati na recenziji. "Valja napomenuti da u temi važnoj za djecu ne treba biti uznemiravanja. Odgovaranje na primjedbe i dorada dokumenata su trebali prijeći do 9. svibnja. Ekspertna skupina kojoj je povjeren taj zadatak nije to napravila. Ne zbog prepucavanja nego zbog preuzete dinamike. Zbog njihova kašnjenja se dovodi u pitanje ta dinamika. Ja još uvijek vjerujem da možemo stići, i vjerojatno sam jedini koji to misli. Iako je sama ekspertna radna skupina nama poslala plan da će to realno biti tek 2017.-2018.", rekao je ministar, piše N1.

Image
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Image
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Nada se Jokićevu povratku

"Imamo osam ciljeva, a niti jedan nije započet. A međusobno su povezani. Donesena je politička odluka bivšeg ministarstva da se krene isključivo s jednom stvari, kurikularnom reformom. Gdje je ostalih sedam ciljeva? Nemojmo govoriti neistine i manipulirati dovoljno uznemirenom hrvatskom javnošću", rekao je Šustar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je kako se nada da će se Jokić i njegova ekspertna skupina vratiti. "Nadam se da se nastavlja rad s Borisom Jokićem, kao i sa stručnim radnim skupinama. Još ih jednom pozivam da razmisle o ovome", istaknuo je ministar.

"U javnu raspravu nismo ušli i ona je središnji događaj. Trebala je početi 10. svibnja, a još nismo u njoj. Sama dorada dokumenata je u nadležnosti MZOS-a. Ako uprskamo, ja ću preuzeti odgovornost. Ovo je stvar koja je predviđena dobrom praksom. Ako se najobičniji članak šalje na recenziju, kako se ovo ne bi recenziralo. Na tom postupku ću inzistirati i u tome neću popustiti". rekao je ministar Šustar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je rekao i da će se cjelovita kurikularna reforma nastaviti s njim ili bez njega, ali i bez Jokića. "Mi ćemo što prije sjesti za stol i krenuti rješavati", rekao je.

"Vjerujem da ćemo se vratiti za isti stol i nastaviti dinamiku, ja vjerujem da će Jokić i cijeli tim ostati s nama i nastaviti s radom", zaključio je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i stranku Hrast koju je Jokić optužio za opstruiranje procesa kurikularne reforme.

"Mislim da Hrast u političkom aspektu ima pravo na svoj stav i mislim da cilja svemu onome što je nama zajedničko, a to je reforma. No, odluku donosim ja. Ja procjenjujem koja je varijanta najbolja'', rekao je Šustar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo