HRVATIMA JE VEĆ MUKA / Zašto opet sve poskupljuje? Čak ni ministru nije jasno: 'Ne znam na koji bih način mogao tumačiti ove najave s obzirom na ono što se događa'

Image
Foto: Shutterstock

Govorio je i inflaciji te spomenuo kako bi se inflacija trebala smanjiti i kako su prognoze oko 6,5% za Hrvatsku u 2023.

22.2.2023.
11:00
Shutterstock
VOYO logo

Gost emisije Hrvatskog radija 'A sada Vlada' bio je ministar financija Marko Primorac. Komentirao je inflaciju i najavu poskupljenja dobavljača.

Najave dobavljača o rastu cijena

Govorio je i inflaciji te spomenuo kako bi se inflacija trebala smanjiti i kako su prognoze oko 6,5% za Hrvatsku u 2023., dok za EU oko 5,6%, dakle inflacija bi u RH bila nešto malo viša nego na razini EU-a. "Prema projekcijama Ministarstva financija, inflacija bi trebala biti oko 5,7%", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je kako on ne vidi razloga za takvo nešto komentirajući najave dobavljača o rastu cijena 1. ožujka.

Image
SVE JE PROŠLO GLATKO /

Ministar Primorac o prvom danu u eurozoni: 'Nismo zabilježili nikakve teškoće'

Image
SVE JE PROŠLO GLATKO /

Ministar Primorac o prvom danu u eurozoni: 'Nismo zabilježili nikakve teškoće'

Traži se od Vlade da riješi sve probleme

"U kontekstu pada cijena energenata, plina, struje i cijena sirovina ne znam na koji bih način mogao tumačiti ove najave za potrebama daljnjih poskupljenja, posebno onih razmjera koji su najavljeni."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovakve rasprave više bi trebalo uključivati one koji formiraju te cijene. Često su kada dođe do nekakvih poremećaja oči uprte u Vladu, u državu. I to je jasno kada postoje problemi na tržištu, odnosno kada je tržište neučinkovito u alokaciji određenih resursa. Dobro je da država intervenira. Međutim, čini mi se da smo se pomalo i zaigrali u ovih nekoliko krugova intervencija i od covida, potresa, energetske krize i inflatornih pritisaka. Što god se dogodi traži se od Vlade da riješi sve probleme. Ono što mene osobno brine, kao osobu koja se prije svega bavi javnim financijama je to što se mi praktički iz jedne socijalne države, socijalno-tržišnog gospodarstva pretvaramo sve više u skrbničku državu. To je sada otprilike, ako bilo kome što zasmeta, odmah se pita Vladu kako će ona to riješiti. I Vlada počinje brinuti sad već je li svima toplo, ugodno, imaju li tri obroka dnevno. Mislim da bi trebalo i druge dionike uključiti u ovu raspravu i inzistirati da i oni kažu što su u mogućnosti učiniti kako bi se određena situacija razriješila", istaknuo je Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo