SVE JE POD KONTROLOM / Ministar Marić o propalom poslu u Londonu: 'Izvršenje proračuna ni u kom slučaju nije ugroženo'

Investitori su odbili prihvatiti kamatu koju im je ponudilo Ministrstvo, procijenjujući da je premala za sve veći politički rizik u Hrvatskoj

1.6.2016.
22:35
VOYO logo

Vlada je danas dobila udarac ondje gdje se najmanje nadala. Ne u Zagrebu, ne na prosvjedu, nego u Londonu, u središtu financijskog svijeta. Po prvi put propalo je izdanje državnih obveznica, i to u vrijednosti milijardu eura, potrebnih za refinanciranje dugova i kamata. I to isključivo zbog političke krize o kojoj se već priča i u Londonu i u Frankfurtu gdje se jučer i danas pokušao zadužiti ministar financija Zdravko Marić.

Investitori su naime odbili prihvatiti kamatu koju im je ponudilo Ministrstvo financija, procijenjujući da je ponuđena kamata premala za sve veći politički rizik u Hrvatskoj. Još u ponedjeljak je sve bilo u redu i država se nadala povoljno zadužiti, a onda je jučer naglo pala vrijednost naših obveznica i porasla kamata.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar financija večeras je iz Londona sletio u Zagreb i odmah je došao u naš studio.

Ministre, vraćate se neobavljena posla, prvi put od kako se ja sjećam jest da se neki ministar financija vratio s praznom knjigom upisanih obveznica, kako se to moglo dogoditi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi puta, ali ne jedinstveni slučaj na međunarodnoj sceni. Čitav je niz primjera gdje su zemlje odlučile odgoditi, kao što smo i mi učinili. Nije došla u pitanje sama transakcija izdavanja obveznica, nego mislimo da u dogledno vrijeme možemo postići povoljnije uvjete nego su danas važeći".

Ali, ti uvjeti su bili povoljni, zato ste i pripremali izdavanje. Nešto se dogodilo zadnjih nekoliko dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi radimo na ovom izdavanju već šest, sedam tjedana. Čitav je niz čimbenika koji utječu na uvjete. Od domaće makroekonomske i ine scene, tako i nekih eksternih uvjeta".

Ovdje su presudili politički uvjeti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurno da imaju određeni ponder. Obzirom na program i plan koji smo prezentirali, interes za obveznice kao takve postoji. U isto vrijeme postoji određeno pitanje samog izvršenja tih reformi pa u tom kontekstu i politička situacija. Smatramo da ne bi trebalo doći do nikakvih odgoda".

Čuo sam da su investitori izravno spominjali krizu oko Tomislava Karamarka  možete li to potvrditi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su zaista globalne kuće koje već dugi niz godina investiraju u hrvatske obveznice. Između ostalog, razgovarali smo o političkoj klimi i u kojem vremenu će se to posložiti. Ono što hoću reći, ova naša odluka je iz perspektive ne samo ove transakcije, već i onih transakcija koje dolaze u nadolazećim godinama. Računamo na ove investitore i želimo podići vjerodostojnost i kredibilitet svih naših politika".

Čekate, dakle, da se stabilizira situacija u zemlji kako biste se povoljno zadužili? Do kada možete čekati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve što se tiče samog proračuna, ne dolazi u pitanje. Proračun je pod kontrolom. Izvršenje proračuna ni u kom slučaju nije ugroženo. Sve je pod kontrolom".

Ono na što ste i Vi i premijer stavili sve karte je rast kreditnog rejtinga, agencije ga uskoro trebaju ocijeniti, vjerujete li da će se to u ovakvim uvjetima doista dogoditi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo u situaciji da smo dvije stepenice ispod investicijskog rejtinga s negativnim izgledima, što znači da uvijek postoji rizik od daljnjeg spuštanja. No, smatramo da ovo što smo prezentirali ima kredibilnu priču. Svi makroekonomski fundamenti popravljaju. Plan reformi je dobio pozitivnu ocjenu Komisije i MMF. No, postoje još neke stvari koje treba doraditi, između ostalog, i na političkom planu", kaže Marić.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo