ČEKA IZRAELCE SPREMAN /

Ministar Krstičević o problemima s nabavom F-16: 'Moje odgovornosti nema'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Uoči redovne sjednice Vlade ministar obrane Damir Krstičević odgovarao je na pitanja novinara o problemima u nabavi borbenih aviona od Izraela

10.1.2019.
10:24
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

''Moje odgovornosti nema. Ova Vlada je sve napravila, ali nema ugovora, nismo ga potpisali, nema financijske štete niti obaveze'', poručio je Krstičević ispred Banskih dvora uoči sjednice Vlade istaknuvši da je Izrael trebao dobiti konačno odobrenje SAD-a za prodaju aviona F-16 Barak Hrvatskoj te da na današnjem sastanku od predstavnika izraelskog Ministarstva obrane želi čuti mogu li oni to učiniti ili ne.  

''Govorio sam istinu, mi smo ozbiljna država, Hrvatska posjeduje službenu usmenu i pismenu korenspondenciju, ona je za mene relevantna i ima težinu'', poručio je ministar odgovarajući na pitanja novinara o dokumentu u kojem SAD upozorava na problem s kupovinom zrakoplova.

Ministar je istaknuo da je predodobrenje SAD-a bio uvjet na natječaju i da su ga imali i Izrael i Grčka. ''Moje odgovornosti nema. Moja je odgovornost da sam ja i tim MORH-a učinio sve da Hrvatska kroz međunarodni natječaj, dobije avion koji treba Hrvatskoj. Smatram da Hrvatska nije ništa krivo napravila. Postavili smo sva pitanja i dobili smo jamstva. Država Izrael sada treba reći može li ta jamstva osigurati. Mi kao kupac niti smo mogli, niti smo utjecali na bilo kakav način'', ustvrdio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim - je li Hrvatska tražila kakva novčana jamstva od Izraela, zanimalo je novinare, a on je odvratio: ''Ovo je ogroman projekt. Za jednu državu to nije lagan proces. Ova Vlada je ušla u rješavanje problema na jasan i taransparentan način, upravo zbog složenosti smo išli u natječaj s državama. Države preuzimaju odgovornost za realizaciju posla i u tom slučaju države su te koje daju jamstva''.

Komentirao je i izjavu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da Hrvatska ima samo tri ispravna zrakoplova MiG-21, a i on se, kao i ona, vratio na remont zrakolova iz 2013.  godine: ''Situacija s hrvatskim ratnim zrakoplovstvom s avionima MiG-21, s modernizacijom, ugovori su potpisani 2013. trebali su letjeti do 2024. Činjenica je da ne lete, da su na zemlji. Hrvatska ima samo ispravna tri MiG 21. Zašto je remont napravljen, dani novci, a avioni ne lete? Hrvatskoj je ratno zrakoplovstvo potrebno i mi ćemo ga sigurno imati - u to sam uvjeren'', zaključio je Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo