reforma / 'Ministar će biti grobar mirovinskog sustava': Radit ćemo dulje, a od uplate u II. mirovinski stup nema koristi

Mirovinska reforma zahvatit će i one koji se nisu nadali jer će puno ranije - raditi duže. Već od 2031., a ne 2038. Hrvati će u mirovinu sa 67

27.6.2018.
18:35
VOYO logo

Kratko i jasno: tko se rodio 1964. i kasnije morat će raditi do 67. godine. Ako pak budući umirovljenici žele 27% dodatka na plaću moraju se vratiti u 1. mirovinski stup. U Vladi procjenjuju da će takvih biti čak 97%. Onih 3% su građani s plaćama i trostruko većim od prosječne.

"Cjelovita mirovinska reforma ima za cilj osigurati dugoročnu održivost sustava, ali isto tako povećanje i adekvatnost mirovina. ono što želimo napraviti je da osobama damo izbor da nakon umirovljenja se vrate u prvi stup i ostvare dodatak od 27 posto", kazao je ministar rada Marko Pavić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve što su građani uštedjeli vratit će se u državnu blagajnu pa se procjenjuje da će do 2040. povratnici iz II. stupa donijeti proračunu 87 milijardi kuna. Reformske promjene počinje iduće godine. Za žene će izgledati ovako. Do 2027. radni vijek će se povećavati za četiri mjeseca.

Kad se izjednače s muškarcima slijedi nova promjena. I jednima i drugima radni vijek će se povećavati za pola godine pa će i žene i muškarci raditi do 67. godine. Bivši ministar rada Mirando Mrsić kaže da je ovo tiha nacionalizacija II. mirovinskog stupa i da bi ministar Pavić treba dati ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo nije mirovinska reforma, ovo je nešto što dodatno ugrožava mirovinski sustav i ministar Pavić će biti grobar mirovinskog sustava. I Plenković i Pavić žele naš novac preseliti u proračun da bi tim financirali neučinkovitu državu", kazao je Mrsić. 

U Njemačku se ide u  mirovinu sa 65. S toliko je prestala raditi i Ivanka Valpotić, ali kaže do 67 ne bi izdržala. Već sad nema dovoljno radne snage da zarađuje za umirovljenike. Na godinu je za isplatu mirovina potrebno 38 milijardi kuna, a njih čak 17 se mora uzeti iz proračuna. Šesnaest godina od velike mirovinske reforme - sve ispočetka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo