Počasni građanin Mljeta /

Milijarder donira bolnici u Dubrovniku 1,8 milijuna kuna, Forbes tvrdi da je blizak 'čovjeku iz unutarnjeg kruga' predsjednika Rusije

Image
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

Njegovu imovinu Forbes procjenjuje na 2,9 milijardi dolara. Obogatio se na titanu

9.7.2021.
12:58
Grgo Jelavić/Pixsell
VOYO logo

Tvrtka "Renesansa" u vlasništvu ruskog poduzetnika Mihaila Šelkova potpisala je s dubrovačkom bolnicom 1,8 milijuna kuna vrijedan petogodišnji donacijski ugovor za nabavu nove medicinske opreme i edukaciju zdravstvenog kadra, javlja Hina.

Šelkov obnavlja Villu Auroru u Trstenom, u blizini Dubrovnika, te nekadašnje odmaralište na elafitskom otoku Jakljanu, a njegova se tvrtka potpisanim ugovorom obavezala godišnje donirati nešto više od 370 tisuća kuna dubrovačkoj bolnici, koja će novac uložiti u nabavu najmodernije medicinske opreme i u dodatne programe stručnog usavršavanja liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktorica tvrtke "Renesansa" Doroteja Ivanjko podsjetila je da je donacija bila ideja vlasnika Mihaila Šelkova osobno kao logičan postupak u doba pandemije.

"Šelkov je poznat po svom dobrotvornom radu, ne samo u Dubrovniku, već i na Mljetu, gdje često boravi. Buduće donacije bolnici ovisit će o potrebama svake godine", rekla je Ivanjko za Hinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Većina osoblja na Covid odjelu /

Općoj bolnici Dubrovnik nedostaje radne snage, odlaze i mladi specijalizanti

Image
Većina osoblja na Covid odjelu /

Općoj bolnici Dubrovnik nedostaje radne snage, odlaze i mladi specijalizanti

Ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić istaknuo je kako će prvom donacijom Odjel za ginekologiju i opstetriciju opremiti modernim krevetima koji će rodiljama olakšati oporavak.

"Taj odjel okrenut je prema zapadu i ljeti su uvjeti boravci bili prilično neugodni. Nedostaje klimatizacija, a određen broj otvora je bio u kvaru. Sad će ti uvjeti biti ne samo poboljšani, već potpuno promijenjeni. Sad je taj odjel ugodan za boravak", rekao je Bekić.

Forbes: 2,9 milijarde dolara

Voditelj Odjela za ginekologiju i opstetriciju Zoran Tešanović istaknuo je da je infrastruktura bolnice iz 1984. godine i funkcionira velikim naporom tehničke službe, ali ju je potrebno redovito obnavljati i održavati.

Ruski poduzetnik Mihail Šelkov bogatstvo je stekao na titanu i proizvodnji tehnologije za zrakoplove, zaključuje svoj članak Hina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šelkov je lokalnoj zajednici poznat odranije, svakako od 2016. kad je proglašen počasnim građaninom Mljeta za doprinos kvaliteti života na Jakljanu. 

"Sve je počelo još 2005. kada je Agencija za imovinu Republike Srbije prodala odmaralište Jadranskim luksuznim hotelima, tada u vlasništvu Gorana Štroka", pisao je o tome Dubrovački list prije točno dvije godine:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dvije godine kasnije, Štrok ostaje bez novaca pa banka odlučuje izvršiti zapljenu posjeda na otoku, što im nije pošlo za rukom jer je Štrok kupio od Srbije zapravo zemljište u vlasništvu Hrvatske."

RTL.hr je, pak, sada pronašao Šelkova zabilježenog na Forbesovim stranicama, procijenjenog na vrijednost imovine od 2,9 milijarde dolara. Forbes Šelkova spominje i kao bivšeg direktora odjela za investicije tvrtke Rostec u državnom vlasništvu "koja kontrolira vojne kontraktore u Rusiji".

Bivši šef mu je član unutarnjeg kruga V. Putina

Forbes dalje navodi da je Sergej Čemezov "član unutarnjeg kruga" Vladimira Putina kojega navodno poznaje još iz 1980-ih iz Njemačke. Naime, Čezmov je bio šef Šelkova u doba kad je Šelkov još bio u Rostecu, a Čemezov predsjednik uprave Rosteca.

Za posao s titanom Mihaila Šelkova stoji da je riječ o tvrtki VSMPO-AVISMA za koju su on i partneri u razdoblju od 2012. do 2014. kupili kontrolni paket od Rosteca i Gazprobank.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dotična tvrtka je najveći svjetski proizvođač titana za avionsku industriju i kao takvoj su mu klijenti, između ostalih, i Boeing, Airbus, Rolls-Royce i Embraer.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo