sjećanje na žrtve holokausta / Milanović uputio molbu HOS-ovcima: 'Ne radite to više, to je nacistički pozdrav'; Komentirao i Tušeka

'Greška se ispravlja. Dogodilo se. Makni to, izbriši to. To je upravo ono što čini razliku između ozbiljne države i neozbiljne države', kazao je Milanović

27.1.2021.
9:10
VOYO logo

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, predsjednik Sabora Goran Jandroković, potpredsjednik Vlade Boris Milošević i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek sudjelovali su kod skulpture "Mojsije“ na Židovskom groblju na Mirogoju polaganju zajedničkog vijenca predsjednika RH, predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Vlade RH.

Nakon polaganja vijenca, predsjednik Milanović je dao izjavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući nedavni incident kad je napustio obilježavanje akcije Maslenica zbog natpisa ZDS na odorama HOS-ovaca, predsjednik je uputio "molbu ljudima iz HOS-a da to više ne rade."

"Taj pozdrav je nacistički pozdrav i prlja sve ono što su oni radili. Ali to je molba, ja to ne mogu fizički spriječiti", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako to spriječiti, rekao je:

"Obrazovanje, ponavljanje, edukacija, ne indokrtinacija i ne agitprop. U Njemačkoj je to trajalo 25 godine, prije nego se sistemski prve generacije dječaka i djevojčica krenulo obrazovati. Te stvari ne idu preko noći", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Tušeku

Predsjednik je potom komentirao i slučaj HDZ-ova zastupnika Žarka Tušeka. Kazao je kako je korupcija kazneno djelo, a politička korupcija, kaže, ne zna što znači.

“Ne, to uopće nije trgovina utjecaja, to je anticipirana trgovina utjecaja. Ali dobro je da se vidi, da se vidi kojim metodama se služe političke stranke. To se više događa na lokalnoj i regionalnoj razini, ali ima i slučajeva na državnoj razini. Neka ukinu javne natječaje, neka ljudima ne mažu oči. Zna se vrlo dobro kako se na ta mjesta dolazi”, rekao je Milanović koji je potom spomenuo slučaj Željka Sabe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi smo imali slučaj kad gradonačelnik Vukovara nakon što je odležao u logoru, odležao godinu dana u zatvoru zbog toga što je nudio sudjelovanje u vlasti. Na ta mjesta će uvijek dolaziti ljudi uz potporu politike. Uvijek dolaze uz neku potporu politike”, tvrdi.

Kaže kako se ne radi o obrani Plenkovića i Tušeka, već je to pokazatelj kako sustav funkcionira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To nije normalno, to je jadno, ali prestanimo razgovarati o tome da se zbog toga ide u zatvor. To možda samo u Rusiji. Dosta je te hajke bilo”, kazao je na kraju predsjednik Zoran Milanović.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo