premijer stao u obranu grčića / Milanović prozvao Karamarka i HDZ: 'Prnjavor koaliciji se živo fućka za sve'

Image
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Premijer Zoran Milanović komentirao je posljednje napade HDZ-a na ministra Branka Grčića. Domoljubnu koaliciju je nazvao 'Prnjavor koalicijom', a Karamarka i HDZ prozvao da im se 'živo fućka'

7.10.2015.
14:42
Marko Jurinec/PIXSELL
VOYO logo

Premijer i prvi čovjek SDP-a Zoran Milanović nazvao je u srijedu Domoljubnu koaliciju 'Prnjavor koalicijom' te je prozvao Tomislava Karamarka i HDZ da im se "živo fućka za sve".

Izjavio je to komentirajući posljednje napade HDZ-a na ministra Grčića, koji je imao lapsus prilikom izračuna smanjenja PDV-a te dio programa HDZ-a o smanjenju PDV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
greška ili neznanje? /

Grčić odbacio optužbe HDZ-a: 'Dogodio mi se lapsus! A oni neka objasne gdje će rezati ako smanje PDV'

Image
greška ili neznanje? /

Grčić odbacio optužbe HDZ-a: 'Dogodio mi se lapsus! A oni neka objasne gdje će rezati ako smanje PDV'

Što se tiče najava HDZ-a vezano uz smanjenja PDV-a, premijer je novinarima rekao da Vlada nastoji već četiri godine proračunski deficit svesti u razumne okvire i da se stalno napreduje u tom smislu. Ističe da je Vlada nadomak toga da ima primarni suficit, da u biti stvarni deficit odlazi na otplatu kamata, a da se novi deficit ne stvara.

"Sada netko dolazi, nakon što smo iz Muenchena došli u Prnjavor, tamo je napisan program, i kaže da će najvišu stopu PDV-a smanjiti na 23 posto. To je jako lijepo, ali mora objasniti kako će nadoknaditi gotovo četiri milijarde kuna i čime misli s druge strane platiti nove troškove koje obećava", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je da je politička konkurencija prije tjedan dana govorila o "dolini suza" i bolnim rezovima, a da danas govori drugo te da je razlika između ozbiljnosti u pristupu i obavljanju posla s jedne strane koalicije "Hrvatska raste" i s druge strane, kako ju je nazvao,  "Prnjavor koalicije". Kaže da je ta razlika golema. Premijer naglašava da oni ne daju lažna obećanja, a podsjetio je na jučerašnje otvaranje hotela u Pločama, ali i ostalih dvadesetak hotela ove godine, koji su izgrađeni i otvoreni gotovo svi sredstvima HBOR-a. Pojašnjava da je to politika i da to nije slučajno.

Dodao je da cijeni mlade docente s bilo kojeg sveučilišta, pa čak i Prnjavora, koji pokušavaju nešto pomoći, ali "ovo što se nudi nije uvjerljivo". Milanović je izjavio da je kod Karamarka i HDZ-a problem što se ponašaju kao da im se "živo fućka". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije to neznanje, to je totalni nemar i stav da možeš reći bilo što i da te nitko za to neće pitati. Da možeš svaki dan mijenjati stajalište", rekao je Milanović te dodao da ova Vlada već četiri godine radi manje više isto na uporan način, a on već osam godina, ranije kao predsjednik SDP-a. 

Milanović: nisam bio flip-flop

"Nisam bio flip-flop, malo za predsjednika Tuđmana, pa s Mesićem pa Manolićem, pa Bujancem. Nema toga. Stalno radim isto i mislim da su rezultati vidljivi - Hrvatska raste", ustvrdio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kada će predstaviti gospodarski program, odgovorio je da je gospodarski program njegove koalicije "živa stvar" poput današnjeg otvaranja dionice brze ceste u Krapinsko-zagorskoj županiji. Kaže i da je smanjenje PDV-a dio gospodarskog programa, ali za određene vrste prehrambenih proizvoda koji se proizvode u Hrvatskoj i u čemu je  Hrvatska jaka. 

Milanović je najavio da će se o tome razgovarati ovih dana, i da se smanjenjem PDV-a želi učiniti konkurentnim proizvodi poput proizvoda prehrambene industrije i poljoprivrednih proizvoda. Poslužio se primjerom proizvodnje mandarina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dokle god Hrvatska ne bude izvozila 90 posto mandarina na svjetsko tržište, kao i neke druge proizvode, kao što izvozimo uslugu kroz turizam, ta priča bit će samo privremena. Mi ne pričamo bajke. Zaštitit ću hrvatsku prehrambenu proizvodnju i poljoprivredne proizvode, ali ne zabranom uvoza strane hrane. Pomoći ćemo smanjenjem stope PDV-a na one proizvode gdje smo jaki. No, to nije rješenje, to je samo pomoć. Rješenje je da se izvozi za svjetsko tržište. Hrvatska je premala i ako se radi samo za Hrvatsku, proizvod je preskup", rekao je Milanović ističući da je to istina koju treba reći ljudima, a sve drugo su "nesuvisle konstrukcije i plašenje ljudi". 

Dometnuo je i da treba ljudima reći kako "nema povratka na staro jer je to opasno jer su s druge strane isti ljudi". Kaže da se "tu i tamo pojavio netko mladi, pomalo naivni ali dobronamjerni, ali da su sve ostalo isti dečki, ista ekipa, ali sa nešto slabijim imunitetom" .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je stao u obranu ministra Grčića koji je, po njemu, jučer imao mali lapsus prilikom izračuna smanjenja PDV-a. Na novinarski upit da HDZ napada ministra Grčića, zbog nestručnosti i nekompetentnosti, kod krivog izračuna smanjenja PDV-a, Milanović odgovara da Grčić ima brojke "u malom prstu" i da je moguće da mu se dogodio lapsus. 

"Grčić je naprosto, kada radite pošteno i savjesno dogodi vam se lapsus, i kroz to vas gledaju. On je puno veći kalibar ", mišljenja je prvi čovjek SDP-a i Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče troškova kampanje, Milanović je rekao da će potrošiti malo i da ne mogu više od 11 ili 12 milijuna kuna jer više ni nemaju. Milanović je upitao odakle novac HDZ-u pojašnjavajući da je SDP digao kredit jer "ima čime jamčiti".

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo