'njihovo je pravo' / Milanović pozvao Hrvate na izbore u BiH pa bocnuo Vladu, ali i NATO i EU. 'Nisu samo na papiru'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

U nekoliko navrata predsjednik se zalagao za konstitutivnost Hrvata u BiH, ali i za ulazak te države u EU

30.9.2022.
13:29
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

"Zaštita prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini ne samo da je ustavna obveza, već i strateški nacionalni i sigurnosni interes Republike Hrvatske. Hrvati u Bosni i Hercegovini su konstitutivan narod, jednako kao Bošnjaci i Srbi", poručio je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović povodom održavanja izbora u Bosni i Hercegovini.

"Osiguranje potpunog poštivanja njihovog prava kao konstitutivnog naroda nužno je ne samo kao ključni preduvjet njihovog opstanka, već i kao temelj za stabilnost i funkcioniranje Bosne i Hercegovine", dodao je dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uoči predstojećih izbora u Bosni i Hercegovini želim još jednom naglasiti kako je za opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini ključno poštivanje Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma koji je ustavna osnova funkcioniranja BiH, ravnopravnosti i legitimnog predstavljanja svih konstitutivnih naroda. Nažalost, izbori u Bosni i Hercegovini i sada će biti održati prema postojećem izbornom zakonu koji već dulje vrijeme ograničava mogućnost izbora legitimnih predstavnika Hrvata na mnogim razinama vlasti", ističe.

Image
Predsjednik RH /

Milanović o smjenama u VSOA-i: 'Premijer se godinu dana pravi mrtav, kao da to njegov ministar može'

Image
Predsjednik RH /

Milanović o smjenama u VSOA-i: 'Premijer se godinu dana pravi mrtav, kao da to njegov ministar može'

"U takvim okolnostima, kada je upitno hoće li moći izabrati svoje legitimne predstavnike, jedini način da pokušaju osigurati svoje pravo na legitimnu zastupljenost jest izlazak na izbore u što većem broju. Pozivam stoga Hrvatice i Hrvate u Bosni i Hercegovini, sve koji imaju pravo glasa, da izađu na izbore i pokušaju demokratskim putem zaštititi i osigurati svoja prava birajući svoje istinske predstavnike", naveo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatskoj je u interesu cjelovita i stabilna Bosna i Hercegovina s kojom ćemo graditi prijateljske i partnerske odnose, ističe pa kaže kako je siguran da su upravo Hrvati u Bosni i Hercegovini poveznica koja sprječava daljnju destabilizaciju i rastakanje te države. "Dužnost je Republike Hrvatske učiniti sve da Hrvati ostanu konstitutivni narod Bosne i Hercegovine te da u tijelima vlasti na svim razinama imaju svoje legitimne predstavnike.

Neovisno o ishodu izbora, kao Predsjednik Republike i nadalje ću činiti sve što je u mojoj moći da zaštitim konstitutivnost i jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Nadam se da ću pri tome ubuduće imati konkretniju i odlučniju podršku Vlade Republike Hrvatske, prije svega u tijelima Europske unije i NATO-a čiji je Hrvatska punopravni član, ne samo na papiru. To su instrumenti koje ozbiljna suverena država mora koristiti u zaštiti svojih nacionalnih interesa i to stvarno, a ne deklarativno", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo