Milanović opet mijenja zakon koji mu se ne sviđa

18.4.2013.
11:46
VOYO logo

"Vidio sam da Povjerenstvo striktno provodi zakon te da su neki članovi Vlade i zamjenici prekršili zakon (o sprečavanju sukoba interesa, op.a.)", kazao je Zoran Milanović na kraju sjednice Vlade te zatim iznio svoje mišljenje o tome.

"To nije sukob interesa, ali je kršenje zakona, pa ćemo morati pročešljati da vidimo jel' ima toga još, jer Povjerenstvo će određivati globe", kazao je premijer i najavio izmjene: "Po striktnom tumačenju zakona, to je prekršaj. Je li to dobar zakon, to je drugo pitanje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opći i posebni zakoni

Ponovnu najavu izmjene zakona koji se zbog kazni ne dopada predsjedniku Vlade, objasnio je i na primjeru razlikovanja posebnih od općih zakona.

"Zakon o strateškim investicijama i Zakon o ugljikovodicima važni su zbog istraživanja plina u Jadranu. Takvi su zakoni drugačiji od općih zakona koji definiraju područje koncesija. Ovo su lex specijalis – oni se mogu razlikovati od općeg zakona o koncesijama, koji nije protuustavan može biti drugačiji od općeg zakona. Zato se i donosi poseban zakon jer želimo nešto urediti. Ljudi stanu i kažu, to je protivno ovom i onom zakonu – da, jest, zato ga i donosimo", zaključio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cesarik ostao bez 7.000 kuna

Povjerenstvo je u četvrtak zaključilo kako je Cesarik bio u sukobu interesa kad je kao državni dužnosnik bio predsjednik upravnih vijeće četiriju institucija - Kliničko bolničkog centra Sestre milosrdnice, KB Split, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i učilišta u Požegi.

Određena mu je kazna od 7.000 kuna na koju se može žaliti Upravnom sudu, ali i platiti je u sedam rata. U idućih mjesec dana mora podnijeti ostavke u bar dva od četiri navedena tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo će tijekom dana odlučiti i o eventualnom sukobu interesa Jelene Roknić, zamjenice općinskog načelnika Općine Topusko, Davorina Androšića, Josipa Jagušta, predsjednika uprave trgovačkog društva te Tihomira Jakovine, ministra poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo