u posjetu Međimurskoj županiji / Milanović o tome da ga je Plenković nazvao šmrkavcem: 'To je kad ne znaš jezik. Tako su nas u školi zvali manje pametni učitelji'

Ja mislim da su oni pustili duha iz demižonke 2012. godine. Odgovornost za javnu riječ je velika', kazao je Milanović

19.10.2020.
11:40
VOYO logo

Predsjednik Republike Zoran Milanović uposjetu je Međimurskoj županiji. Posjet je započeo u Čakovcu gdje je u 10 sati i 30 minuta obišao Centar znanja Međimurske županije.

Obići će i Međimursku palaču turizma, Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju - Metalska jezgra i Tehnološko-inovacijski centar Međimurje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Milanović nazočit će i prezentaciji rada i projekata u Međimurskoj županiji, a nakon toga će obići tvrtku Centrometal te posjeti  romsko naselje Parag u općini Nedelišće.

"Nisam prvi put ovdje, uvijek sam dolazio sa zadovoljstvom", kazao Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponavljam predsjedniku Vlade pitanje da kojim sam ja to riječima i gestama 2016. citiram ga, posuo i zasijao sjeme mrženje", rekao je predsjednik. Kazao je da će isto pitanje postaviti i sutra.

"Nije ovo prepucavanje, na dan napada na zgradu Vlade, nazvao sam premijera, ponudio suradnju, složio se s njim da nam ne treba sjednica VNS-a, da bi on mene u Bruxellesu sljedeći dan optužio da sijem mržnju", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li on relativizira ulogu predsjednika rekao je: "Sve je relativno to je i Einstein shvatio. Ne znam što znači relativizirati, to je vokabular iz Plenkovićeve maturalne radnje".

Također se osvrnuo i na napad na Markovom trgu te poručio: "Tko je javno rekao da zgradu vlade treba štititi, je li to relativizacija napada".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je nadodao: "Ja sam snimku napada vidio odmah, to je napad na policajca" , rekao je dodavši da je trebalo objaviti snimku napada, a da o kvalifikaciji djela odlučuje DORH, a ne premijer.

No isto tako odbacio je Plenkovićeve izjave da on relativizira napada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Relativiziranje napada? Što uopće znači relativizirati, može još neki primjer od gospodina Plenkovića? To ništa ne znači u duhu i slovu hrvatskog jezika. Tko je javno rekao da zgradu vlade treba štititi, je li to relativizacija napada", poručio je Milanović.

Naglasio je kako je snimku napada vidio odmah, zato me još jednom čudilo što govori premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je bio napad na policajce. Ima elemenata terorizma, ali nije bilo organizirano", tvrdi predsjednik koji je rekao i da je njegova supruga "prošla tamo dvije minute prije napada. To nisam rekao prije par dana".

Također je naglasio da on hoće sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, ali kako zakon kaže, a ne komunikacijsku paradu na kojoj je pola HDZ-ovaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je naglasio kako on ne stoji na putu uloge zakona.

"Ako ima veze s onim što sam ja govorio 2015. dok je on bio u Europskom parlamentu i pljeskao Karamarku, ja mu se nudim da mu napišem draft na tu temu. Ništa ja tu ne čuvam, a kamoli svoju poziciju. Predsjednik Vlade mora puno suverenije vladati hrvatskim jezikom", poručio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za mene kaže da sam 2016. godine pustio duha iz boce. Ja mislim da su oni pustili duha iz demižonke 2012. godine. Odgovornost za javnu riječ je velika", poručio je Milanović.

"Ja nisam agresivan. Jadan čovjek, pitajte ga što sam mislio pod time. Jesam dodjeljivao poslove u Janafu? Kakva je to aluzija? Neka Plenković kaže što misli, što sam 2016. govorio u kampanji. Vidim da se izmjenjuju izmjene Zakona o telekomunikacijama, to je trebalo davno napraviti ,podrška Vladi, ali strogo ćemo gledati izmjene zakona. Kontrola da ali i sloboda. Izmjene zakona moraju biti rezultat minuciozne rasprave, a ne DORH. Plenković je bio novi premijer, a sad više nije novi", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto nisam bio tako glasan u slučaju Rimac. Sad ću postati kao seoski učitelj. To su njegovi kadrovi, ne moji. Mislio je na klub? Neka kaže jasno na što misli. Neka kaže na što misli i kad je rekao da sam pustio zlog duha iz boce 2016. Ja mislim da su oni pustili zloduha 2012., i da je na krilima tog zloduhu Plenković ušao u EU parlament. Što bi mene žuljalo u ovom slučaju? Neka Plenković jasno kaže što misli. Jadan čovjek", kazao je. 

Osvrnuo se i na izjavu Plenkovića da bi ga mogao nazvati 54-godišnjim šmrkavcem: "Mene to ne vrijeđa. Ja sam stariji od njega tri godine, dosta iskusniji od njega i nudim suradnju. A on ode u Bruxelles i ponaša se vrlo neodgovorno. Sebe radi žrtvom. Moja žena je tada prošla, majka moje djece. Što to znači? On tada nije bio ni na poslu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je kad ne znaš jezik pa se ne možeš ničeg sjetiti. Šmrkavac - tako su nas zvali u školi učitelji koji su bili malo manje pametni', poručio je Milanović.

Izrekao je svoj stav i o koroni, otkrivši da nosi masku, ali na otvorenom ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada odem kod mame nosim masku. Što sad ako se nekome ovdje utvrdi da je nositelj koronavirusa? Pozivam vas sve da pogledate na Wikipediji hongkoška gripa iz 1968. i kakve je posljedice ostavila, jako je poučno. Umrlo je gotovo dva milijuna ljudi. Treba slušati struku, ali što je struka? Je li Radman struka? On govori sve suprotno od vladinih stručnjaka', jasan je bio.

Osvrnuo se i na Inicijativu tri mora, rekao je da živcira Njemačku, a da je Rusi ignoriraju. Tako je poručio: "Protiv toga sam da Hrvatska da lipe za tu inicijativu, prije nego vidimo za što i kada", naglasio je predsjednik, dodavši da Inicijativa nudi to da Hrvatska mora kupovati američki plin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje iritira li javnost ovakva komunikacija premijera i predsjednika, Milanović je kazao da to treba pitati javnost.

"Postoje epiteti koji su nemaštoviti, polu uličarski i epiteti koje su jučer žene, danas muškarci. Narikače, to je zezanje, a šmrkavac je kad ne znaš jezik i ne možeš se ičeg sjetiti", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li helikopterom s Kotromanovićem išao u posjet Čermaku odgovorio je: "Nećemo o tome. To su tajni podaci. Što se tiče blindiranog auta,nisam to ja odlučio. Odlazak moje kolegice Kolinde u SAD je bio privatan, moj nije. Što će zaključiti povjerenstvo je njihova stvar. Moj odlazak u Albaniju nije usporediv s odlaskom u SAD prije Božića. Ne znam što joj je to trebalo. Moj odlazak je bio ratnim brodom. Što je tu privatno?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo