Milanović o Audijima: Nismo znali da će biti takav iznos, zaključili smo da je to previše!

Nakon što se o odluci o nabavci skupih automobila očitovao ministar Željko Jovanović i premijer Zoran Milanović dao je izjavu za medije u Banskim dvorima.

17.2.2014.
14:51
VOYO logo

Milanović se pravdao da je nabavka napravljena prema propisu, ali i naglasio da su propisani standardi naprosto preveliki.

''Odluka, koja propisuje još višu klasu, jednaka je 10 godina. U natječaju je klasa snižena, ali i dalje preskupo i nema potrebe za njima. Nabava je potpisana i moramo poštivati dogovor'', rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Za takvim automobilima potrebe ima svaka država. Ne mislim se baviti takvim detaljima, ali to je sada simblično pitanje. Ta klasa je snižena u postupku javne nabave, ali nismo znali da će to biti takav iznos novaca'', rekao je premijer.

Cijenim to što je rekao Jovanović, ali...

Na pitanje o isprici ministra Jovanovića rekao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Cijenim ono što je rekao ministar Jovanović, ali sve je rađeno u skladu sa zakonom. Automobili su kupljeni i nema raskidanja ugovora. To su preskupe stvari i nema potrebe za njima'', rekao je premijer i dodao kako odluka koja je na snazi propisuje još višu klasu automobila

''Ova je Vlada radila sve po propisu, ali sada smo zaključili da je to previše'', rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od svoje plaće nikad si nisam mogao priuštiti takav auto

Dakle, Vlada će promijeniti odluku o standardu automobila koja je, tvrdi Milanović, na snazi deset godina te će ministri uskoro voziti u duplo jeftinijim automobilima nego do sada:

''Ministri će koristiti manje skupe automobile jer ni njih ne mogu nazvati jeftinim. Pokušat ćemo srezati na upola manji iznos, 650.000 je zaista previše. Od svoje plaće si takav auto nikad nisam mogao prouštiti...''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, ministar Jovanović se u ponedjeljak ujutro ispričao zbog ''nepromišljene'' izjave, koju je dao kao objašnjenje za svoj novi Audi, koji je trebao dobiti.

Natječaj proveden - povratka nema

"Ispričavam se građanima; duboko sam svjestan socijalnih problema, moja izjava o kočiji bila je nepromišljena. Smatram neprihvatljivim da se ministar vozi u automobilu od 650 tisuća kn. Tražit ćemo duplo jeftinija vozila", rekao je Jovanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je još u ožujku prošle godine, ne obazirući se na kritike javnosti, odlučila potrošiti više od 271 milijuna kuna za nabavku 1.581 vozila, od čega se 1.328 odnosi na osobna vozila, a ostatak od 253 na dostavna i laka dostavna vozila i kombi vozila. No, kad su vozila stigla, nastao je još veći skandal.

Šef ureda za javnu nabavu jasno je rekao da je natječaj proveden te da Vlada ne može tek tako vratiti automobile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo