MILANOVIĆ NE ŠALJE PREDSTAVNIKA U POVJERENSTVO ZA NABAVU BORBENIH AVIONA: / U pozadini je još jedan sukob s Banskim dvorima

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

U Uredu predsjednika nisu zadovoljni što ih Vlada nije konzultirala o članovima Međuresornog povjerenstva koji spadaju i u Milanovićevu nadležnost, posebno o viceadmiralu Robertu Hranju

4.9.2020.
22:21
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
VOYO logo

Nakon propalog pokušaja nabave borbenih zrakoplova od Izraela, Vlada Andreja Plenkovića krenula je u novi proces nabave te je u tu svrhu početkom srpnja prošle godine osnovala Međuresorno povjerenstvo na čelu sa Zvonimirom Frkom-Petešićem, predstojnikom Ureda premijera, i viceadmiralom Robertom Hranjom, tadašnjim direktorom Glavnog stožera Oružanih snaga.

U povjerenstvo su još imenovani i predstavnici tadašnjeg Ureda predsjednice RH, zatim saborskog Odbora za obranu, Ministarstva obrane, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva financija, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Glavnog tajništva Vlade, Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, SOA-e i VSOA-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VLADA ODABRALA SEDAM DRŽAVA S KOJIMA ĆE PREGOVARATI O NABAVCI BORBENIH AVIONA: /

Tražit će ponude i za rabljene zrakoplove

Image
VLADA ODABRALA SEDAM DRŽAVA S KOJIMA ĆE PREGOVARATI O NABAVCI BORBENIH AVIONA: /

Tražit će ponude i za rabljene zrakoplove

Ured predsjednika nema predstavnika u povjerenstvu

Budući da je u međuvremenu došlo do personalnih promjena pa Zrinko Petener, savjetnik za obranu bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović više nije na Pantovčaku, a SDP-ovac Igor Dragovan je prestao biti predsjednik Odbora za obranu, Vlada je na sjednici u četvrtak izmijenila odluku o osnivanju povjerenstva. No, piše Novi list, Petenera i Dragovana nitko nije zamijenio, a SDP-ovac Franko Vidović, predsjednik saborskog Odbora za obranu (koji je trebao zamijeniti Dragovana) odbio je ući u Povjerenstvo rekavši da će "o nabavi raspravljati kad dođe pred Odbor za obranu".

Također, u Međuresorno povjerenstvo ni predsjednik Zoran Milanović nije htio poslati svoga predstavnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ured Predsjednika Republike Hrvatske nema predstavnika u Međuresornom povjerenstvu budući da bi ono trebalo isključivo sa stručnog i tehničkog gledišta analizirati prispjele ponude za nabavu vojnih aviona i pripremiti prijedlog odluke za Vladu i druga nadležna tijela. Predsjednik Republike sudjelovat će u donošenju političke odluke o nabavci vojnih aviona, isključivo sukladno svojim ustavnim ovlastima", poručili su s Pantovčaka.

Vlada se nije konzultirala s Uredom predsjednika

Milanović je, naime, procijenio da nema potrebe da netko iz njegovog Ureda participira u pripremanju odluke o kupnji borbenih zrakoplova, koju će u konačnici donijeti Vlada te da će se on o tome formalno izjasniti u okviru Vijeća za obranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi list piše kako u Uredu predsjednika nisu zadovoljni što ih Vlada nije konzultirala o članovima povjerenstva koji spadaju i u Milanovićevu nadležnost, posebno o viceadmiralu Hranju. Hranj, naime, više nije direktor Glavnog stožera, nego načelnik, ali ga je Plenković svejedno zadržao u povjerenstvu, dok primjerice Mirko Šundov, kojeg je Hranj naslijedio na dužnosti načelnika Glavnog stožera, nije bio član Međuresornog povjerenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike