MILANOVIĆ ZBOG USTAŠKIH OBILJEŽJA NAPUSTIO OBLJETNICU 'MASLENICE'; Ured predsjednika: / 'Nazvao je Plenkovića...'

Image

Za 12.

22.1.2021.
9:00
VOYO logo

Predsjednik Zoran Milanović odbio je sudjelovati u obilježavanju obljetnice akcije "Maslenica" nakon što je doznao da u protokolu sudjeluju i osobe koje na sebi imaju ustaška obilježja "Za dom spremni". O svemu se čuo i s premijerom Plenkovićem te je krenuo natrag u Zagreb.

Image

Ubrzo potom, o svemu se službeno oglasio i Ured predsjednika:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik Republike Zoran Milanović došao je u Zadar na obilježavanje 28. obljetnice VRO Maslenica 93. i nakon što je opaženo kako se među sudionicima svečanosti nalaze i osobe koje nose ustaška obilježja i pozdrav, nazvao je i upozorio predsjednika Vlade RH kako je to neprihvatljivo. Budući da je nakon toga utvrđeno kako i u službenom protokolu obilježavanja sudjeluju osobe koje na sebi imaju ustaška obilježja i pozdrav, predsjednik Republike otkazao je sudjelovanje u programu. Isto tako, prema zapovjedi predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika, nakon prvog dijela svečanosti iz programa obilježavanja su se povukli načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj i svi vojni zapovjednici."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image

Slično se dogodilo i u Okučanima

Ovo je drugi takav predsjednikov čin jer je slično učinio i početkom svibnja, na obilježavanju obljetnice akcije "Bljesak" u Okučanima. Tamo je, također zbog natpisa "Za dom spremni", poručio:

"Pristali smo na sve elemente protokola, ali na ovo nismo pristali. Ovdje je jedan sudionik bio odjeven u odoru s porukom 'Za dom spremni' i ja u tome ne želim sudjelovati", poručio je tada i napustio svečanost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
INCIDENT U OKUČANIMA: /

Milanović zbog poruke 'Za dom spremni' otišao s obilježavanja 'Bljeska'! 'Ne želim u tome sudjelovati'

Image
INCIDENT U OKUČANIMA: /

Milanović zbog poruke 'Za dom spremni' otišao s obilježavanja 'Bljeska'! 'Ne želim u tome sudjelovati'

Otkriva se spomenik branitelju

Prema službenom programu, ministar obrane RH Mario Banožić, ujedno izaslanik predsjednika Vlade RH, i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, sudjeluju na obilježavanju 28. obljetnice Vojno-redarstvene operacije (VRO) Maslenica ’93.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program je započeo izvođenjem Himne, minutom šutnje, prigodnim pjesmama Klape HRM-a "Sveti Juraj", čitanjem povjesnice VRO Maslenica, recitalom – čitanjem iz odlomka iz knjige Ivice Matešića-Jeremije, te polaganjem ruža uz spomen-obilježje.

Image

U 10 sati bit će služena sveta misa za Domovinu u Katedrali svete Stošije koju će predvoditi don Josip Radojica Pinčić. Za 11.45 sati planirano je polaganje vijenaca na spomen-obilježju 3. gardijske brigade Kune u Kašiću, a u 12.15 sati polaganje vijenaca na spomen-obilježju 4. gardijske brigade "Pauci" u Islamu Latinskom i otkrivanje spomen-ploče poginulom hrvatskom branitelju Eriku Coliću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za 12.45 sati kod Zaštitnog pojasa DC 8 uz odmorište sjeverne strane Masleničkog mosta u Maslenici predviđeno je polaganje vijenaca kod spomen-obilježja križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica 93.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo