Milanović izjednačen s Lesarom!

3.8.2012.
11:10
VOYO logo

Predsjednik Ivo Josipović s ovomjesečnih 36,8 posto glasova (pad s 37,6 posto u srpnju) najpozitivnije je doživljeni političar u zemlji, a drugo mjesto drži bivši guverner Željko Rohatinski, kojeg favorizira 9,5 posto (rast sa 7,2 posto), pa se čini da mu nije naškodila najava povratka u Agrokor, javlja CRO Demoskop.

Treće mjesto ovaj mjesec drži hrvatski premijer Zoran Milanović, kojeg je kao najpozitivnijeg odabralo 6,6 posto građana/ki, što je skoro upola manje od podrške koju je imao u siječnju ove godine, kad je iznosila 12,4 posto. No, zanimljivije je da premijer treće mjesto po popularnosti dijeli s laburistom Dragutinom Lesarom, kojeg također preferira 6,6 posto ispitanih. Slijede dvoje HDZ-ovih političara: Jadranka Kosor (3,4 posto) i Tomislav Karamarko (3,3 posto), a začudno je i da se u ovako teškoj ekonomskoj krizi među deset najpozitivnije doživljenih političara smjestio ministar financija Slavko Linić (3,2 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čačić u blagoj prednosti među negativcima

I u kolovozu Radimir Čačić je najnegativnije percipirani hrvatski političar s izborom od 28,3 posto. To je i dobro u odnosu na Čačićevih 29,6 posto iz srpnja. Ivo Sanader na drugom je mjestu s 27,3 posto, na trećem mjestu je opcija "svi političari", koji bilježe rast na 12,2 posto, u odnosu na prošlomjesečnih 9,6 posto.

Tomislav Karamarko je prvi put nakon izbora za predsjednika HDZ-a ispred Zorana Milanovića, i to po negativnom doživljaju. Karamarko je najnegativniji za 6,4 posto ispitanih (prošli mjesec 5,3 posto), a Milanović 5,7 posto. Prošli mjesec kao najnegativnijeg političara doživljavalo ga je 5,4 posto građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP klizi

Što se tiče rejtinga stranaka, SDP bilježi izraženu prednost u odnosu na HDZ, ali uz uočljiv trend pada podrške stožernoj stranci vladajuće koalicije koji je započeo još u veljači. Sada su na 27,6 posto (u srpnju su imali 28,5), a prije samo pola godine imali su 34 posto. Podrška HDZ-u se nakon tromjesečnog klizanja tijekom kampanje za unutarstranačke izbore, stabilizirala: početkom kolovoza podržava ih 18,8 posto. U srpnju su, podsjetimo, bili na 18,7, a u lipnju 17,1 posto.

Hrvatski laburisti treća su stranka u zemlji s potporom od 8,2 posto, dok se HNS polagano oporavlja od najlošijeg rezultata stranke u ovom mandatu te s 3,9 posto drži četvrto mjesto. Prošlog mjeseca su imali 3,5 posto, a u lipnju samo 3,3 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Propast referenduma o MPO

Zanimljivo je i da istraživanje CRO Demoskopa pokazuje da HDZ-u nije puno pomogla oštra kampanja protiv Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, a da se referendum koji su najavili održava danas – neslavno bi propao.

Naime, usvojena stajališta Vlade u prihvaćenom Zakonu o MPO podupire 69,3 posto hrvatskih građana i građanski, dok njih 20,5 posto podržava stajalište HDZ-a i Hrvatske biskupske konferencije, dok 10,2 posto ispitanih nema stajalište o temi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo