Milanović: Nikada nismo bili u povoljnijem položaju

Saboru je započelo obraćanje premijera Zorana Milanovića koji podnosi izvještaj o radu Vlade. Novost je to u odnosima izvršne i zakonodavne vlasti nakon izmjena Poslovnika Sabora.

24.9.2013.
7:34
VOYO logo

Nikad nismo bili u povoljnijem položaju, istakao je Milanović govoreći o vojnim, tj. mirovnim misijama u kojima sudjeluje Hrvatska pod okriljem NATO-a. Sljedeće članstvo koje ističe je ono u Europskoj uniji.

"Pretpostavka je da se u Bruxellesu zalažemo za interese svojih građana i svoje zemlje. Budite sigurni da ćemo to i učiniti", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodarstvo u padu

Gospodarska situacija je teška, istakao je, dodajući da je ova Vlada zatekla 41,6 milijardu kuna neplaćenih obveza u sustavu, koja se do rujna 2012. godine popela na čak 48, no smanjena je na 35 milijardi izmjenama zakona. Zatekli su čak 205.000 radnika bez isplaćenih plaća ili uplaćenih doprinosa, a danas ih je 75.000 što je i dalje, navodi, previše.

//www.youtube.com/embed/-pVdC7mStwQ

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci o rastu javnog duga nisu ohrabrujući. Proračunski deficit uspjeli smo smanjiti za oko 30 posto. Planirali smo ovogodišnji deficit zadržati na razini prošlogodišnjeg. Bit će teško, no borit ćemo se da dođemo što bliže cilju. Ne uspjevamo prihodima pokriti kreditne obveze i to će biti jedna od ključnih tema u idućem razdoblju.

Naveo je podatke o padu industrijske proizvodnje i privatizaciji brodogradilišta koju smatra važnom za oporavak industrijske proizvodnje. Kada je govorio o nezaposlenosti iskoristio je podatak iz praktički najpovoljnijeg mjeseca u godini: "U kolovozu ove godine imali smo registriranih 313.675 nezaposlenih, što je stopa od 18 posto".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri su pravca izlaska iz krize, naveo je Milanović:

1. Uvođenje reda i poštivanje zakona

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Konsolidacija

3. Restrukturiranje javnog sektora

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Provedba mjera za oporavak gospodarstva.

Među glavnim poslovima koje je obavila Vlada istaknuo je pojednostavljenje procedura u gospodarstvu te fiskalizaciju. U srpnju 2013. godine je ugostiteljski promet narastao za 64,4 posto u odnosu na godinu prije, istakao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/ZVDNQydpu88

Privatizacija na sve strane

Istakao je i privatizaciju triju brodogradilišta - Brodosplit, Treći maj, Brodotrogir - kao postignuće Vlade i najavio daljnje privatizacije, ne samo poduzeća u kojima država ima maleni udio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do kraja godine napravit ćemo pretpostavke za privatizaciju kompletnog državnog portfelja u državi", kazao je Milanović.

Vlada će prodati svoje većinske udjele u Croatia Osiguranju i Hrvatskoj poštanskoj banci, a započala je i privatizacija HŽ Carga, istakao je, dodajući i kako će monetizacija autocesta biti "dobar posao za Hrvatsku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tražimo strateškog partnera za Croatiu Arilines da postavimo tu tvrtku na zdrave temelje", kazao je, dodajući da će strateški partner ući i u ACI, a onda ustvrdio:

"Ne vjerujte onima koji govore da rasprodajemo državu. Kompanije koje su progutale milijarde kuna nisu nacionalno blago", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/LI6CbrUeh8s

Kazao je i kako Vlada želi govoriti o očuvanju radničkih prava, no "neki zahtjevi nisu realni" dok se borimo s deficitom, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije je strategija svih strategija", izjavio je Milanović.

'Tko se zadnji smije - ne smije se' (!?)

U prvih šest mjeseci u javnom je sektoru realizirano četiri i pol milijarde kuna investicija, što je porast za 30 posto u odnosu na prošlu godinu. U turizam su u 2013. godini već investirane dvije i pol milijarde kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš cilj je da praktički 100 posto investicija bude iz europskih fondova", kazao je. Iz Eu fondova planira se pokriti 25 milijardi investicija u obnovu željezničke infrastrukture, kao i ulaganja u navodnjavanje što je ključni projekt za poljoprivredu.

//www.youtube.com/embed/KkSMPs7SWBQ

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obećao je da će se do Dubrovnika za nekoliko godina putovati drugačije nego danas i zamolio opoziciju da ne šalje politikantska pisma u Bruxelles vezano za Pelješki most: "Tko se zadnji smije obično se ne smije", na kraju toga je "zaključio".

Saborsko povjerenstvo će riješiti stvar

Želimo ukinuti zastaru za sva teška ubojstva i za sva ubojstva koja su politički motivirana, poručio je Milanović, prigovarajući što se ustrajanje u tome smatra tvrdoglavošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/rS5HJUvmhl8

"Zbog takvog našeg pristupa Hrvatska neće biti ni na koji način oštećena ili sankcionirana. Upravo će naša inicijativa o ustavnim promjenama i osnivanju saborskog istražnog povjerenstva omogućiti procesuiranje tih najtežih kaznenih djela, odnosno razotkrivanje mreže koja je proteklih godina štitila neke pojedince od mogućeg progona. Mi ne štitimo ni zločince ni kriminalce. Mi štitimo slabije i malobrojnije!", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/FVqcDev3cS0

Josip Salapić iz HDSSB-a je zatražio stanku od pola sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanje nacije

Podsjetimo, godišnje izvješće o radu Vlade jedna je od novosti koje predviđa novi Poslovnik u odnosima zakonodavne i izvršne vlasti. Članak 128. kaže kako će predsjednik Vlade usmeno izvijestiti Sabor o uočenim pojavama, problemima i stanju u društvu, kao i o aktivnostima Vlade.

Govor predsjednika Vlade može trajati najdulje jedan sat, a na njega nije dopuštena replika. O godišnjem se izvješću vodi rasprava u kojoj mogu sudjelovati samo klubovi zastupnika. Predstavnik kluba u raspravi može govoriti najdulje 20 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon provedene rasprave predsjednik Vlade podnosi završno izlaganje koje može trajati najdulje 20 minuta. U raspravi nije dopuštena replika. Također, na temelju godišnjeg izvješća i provedene rasprave Sabor može donositi akte u skladu s ovim Poslovnikom kojima obvezuje Vladu na poduzimanje određenih radnji.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo