HOĆE LI DOĆI U VUKOVAR? / Milaković optužuje Pupovca za izdaju birača: 'Tako bi gazio po žrtvama srpske zajednice'

Milanović tvrdi da Pupovac nema podršku srpske zajednice u Vukovaru za dolazak u Kolonu sjećanja.

15.11.2018.
19:24
VOYO logo

Srđan Milaković, predsjednik Demokratskog saveza Srba i zamjenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine, kazao je za RTL da ne podržava najavu predsjednika SDSS-a i saborskog zastupnika Milorada Pupovca da bi želio sudjelovati u koloni na dan sjećanja na žrtve Vukovara. 

"Pupovac za to nema podršku srpske zajednice u Vukovaru. Ni političkih struktura ni građana. To je njegov osobni stav i odnos, a ja smatram da je to izdaja birača iz redova srpske zajednice i protivno interesima srpske zajednice i u Vukovaru i u čitavoj Hrvatskoj u trenucima nakon prosvjeda i kada je ova priča o žrtvama izrazito aktualna u Vukovaru i kada gradonačelnik poručuje da se na taj dan ne odaje počast žrtvama iz reda srpske zajednice nego samo žrtvama nego samo žrtvama iz redova velikosrpske agresije, a srpski civili koji su stradali prije ratnih sukoba šireg razmjera, sigurno nisu žrtve velikosrpske agresije. Zbog svega toga je jasno da pripadnici srpske zajednice ne mogu i ne smiju davati legitimitet na takav način i to je na štetu inetersa srpske zajednice", rekao je Milaković i dodao protokol obilježavanja Dana sjećanja ide u prilog tezi da su "Srbi zločinci, a Hrvati isključivo žrtve" što oni ne mogu podržati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izdaja birača"

"Pupovac u tome sigurno nema potporu srpske zajednice, a to će pokazati i činjenica da pripadnici srpske zajednice ga neće podržati u tom događaju. Vidjet ćemo hoće li ga u tome pratiti političari njegove stranke s ovih prostora, načelnici općina iz redova srpske zajednice i SDSS-a, kao i predstavnici lokalnog SDSS-a. Čak ni njihovu podršku on u tome činu nema", kazao je Milaković i dodao kako ni prije kada je to činio nije imao podršku političkih struktura srpske zajednice s tog područja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek se to pokušavalo predstaviti javnosti da je to njegov osobni čin koji nema veze sa strankom i da je to vezano za Srpsko narodno vijeće ili neke druge organizacije... Tada je imao zaklon iza kojeg se mogao sakriti, a danas to nema", kazao je Milaković te dodao kako Pupovac kontrolira sve institucije srpske zajednice koje postoje u Hrvatskoj. 

"To osim što je izdaja birača je i gaženje po žrtvama srpske zajednice i oduzimanje ono malo dostojanstva što nam je ostalo, posebno u trenucima kada je organizator toga događaja Grad Vukovar i gradonačelnik i Savjet za branitelje i ostali koji definitivno nisu ti koji svojim angažmanom podržavaju odnosno šalju poruke o poštovanju srpske zajednice u Vukovaru. To se sve događa kada je srpska zajednica u Vukovaru u teškom položaju, kada se govori o njezinim pravima i kada je u tijeku vež duži niz godina degradacija tih prava", kazao je Milanović te izrazio bojazan da se priprema odluka da će se Vukovar izuzeti iz dvojezičnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simboličan čin

Smatra kako stajanje u vukovarskoj koloni nije isključivo čin odavanja počasti. "To je više politički i simboličan čin", smatra Milaković te dodao kako gradonačelnik Vukovara Penava nikada nije spomenuo mjesta stradanja srpske zajednice u Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prosvjed je bio idealna prilika da odamo počast svim žrtvama, ali on to tada nije učinio", rekao je Milaković o Penavi.  

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo