Mijenjam svoj rejting za kreditni!

26.1.2012.
14:23
VOYO logo

Očekujemo da ćemo zadržati kreditni rejting jer radimo stvari koje nitko nije htio napraviti, kazao je na presici Zoran Milanović na kojoj je pojašnjavao projekciju državnog proračuna za 2012. godinu. Kazao je i kako to ne znači da je ova Vlada inovativna, već samo da ima političku volju za pravljenje nužnih rezova.

"Trenutno imam dobar rejting. Mijenjam svoj rejting za rejting Hrvatske", kaže Milanović, dodajući da vladi nije prioritet "da budemo svima simpatični i dragi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska prvi puta smanjuje javnu potrošnju. To je dosad bilo samo u vrijeme nepogoda. Sada smo u relativno stabilnim uvjetima, nepovoljnim, ali stabilnim", kazao je.

Jedan od rezova će biti i na masi plaća u javnom sektoru, bez smanjivanja koeficijenata plaća i otpuštanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prekovremeni će se ograničiti. Neki su ministri imali prava na dodatne postotke nagrađivanjem, što je bilo jedno čudno pravo po ministarstvima i to će se maknuti. Bilo je dosta suradnika na ugovor o djelu i honoraru", dodao je ministar financija Slavko Linić.

17 milijardi zaduženja

Što se tiče investicija koje se planiraju u iznosu od osam milijardi kuna, one su planirane za modernizaciju željeznice, ulaganja u proizvodnju električne energije, ali i IT tehnologije, broadband i telekomunikacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče daljnjeg zaduživanja, Hrvatska će se morati upustiti u kredite "teške" 17 milijardi kuna, no o tome će se više znati kada bude donesen proračun, poručio je Linić. Na Vladi bi se o proračunu trebalo raspravljati za dva tjedna.

Nove stope PDV-a uvest će se, kako su rekli Milanović i Linić, u različito vrijeme: PDV od 25 posto, međustopa od 10 posto na vodu, dječju hranu, ulje i masti, povećanje neoporezivog dijela plaće i parafiskalni nameti stupit će na snagu 1. ožujka. Smanjeni PDV u turizmu uvest će se 1. siječnja 2013.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porez na dividendu će, najvjerojatnije na snagu stupiti odmah, a porezne olakšice na reinvestiranu dobivat će se tek od sljedeće godine, jer će se u 2012. kontrolirati koliko je koji poslovni subjekt investirao dobiti u razvoj.

specijal-201012070191004-Proračun

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo