sporna disertacija / Mihanović ispravio doktorat po opaskama Matijanića: Ovako sada glasi popularna 'teorijska paradigma'

Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Ispravljanje disertacije nepoznanica je u akademskom svijetu, a čudio mu se i stranački kolega, resorni ministar Radovan Fuchs. Mihanović je prošlog mjeseca prepravljen rad predao osječkom fakultetu te je Telegram došao do tog dokumenta i objavio detaljnu analizu iz koje su zaključili da je HDZ-ovac ispravio doktorat prema Matijenićevim tekstovima

20.1.2023.
10:37
Miroslav Lelas/PIXSELL
VOYO logo

Pokojni Vladimir Matijanić, na portalu Index objavio je niz tekstova o doktoratu Vice Mihanovića, HDZ-ovca koji je bio kandidat za gradonačelnika Splita. Matijanić je otkrio propuste u radu zbog kojih se Mihanović suočio s optužbama da je plagirao doktorsku disertaciju obranjenu 2018. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Podsjetimo, doktorat mu zbog toga nije oduzet, ali ga je morao prepraviti.

Ispravljanje disertacije nepoznanica je u akademskom svijetu, a čudio mu se i stranački kolega, resorni ministar Radovan Fuchs. Mihanović je prošlog mjeseca prepravljen rad predao osječkom fakultetu te je Telegram došao do tog dokumenta i objavio detaljnu analizu iz koje su zaključili da je HDZ-ovac ispravio doktorat prema Matijenićevim tekstovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
O šefu splitskog HDZ-a /

Fuchs o doktoratu HDZ-ovca Mihanovića: 'Nisam čuo da se nakon obranjenog doktorata disertacija ispravlja. Ja bih potegao pitanje'

Image
O šefu splitskog HDZ-a /

Fuchs o doktoratu HDZ-ovca Mihanovića: 'Nisam čuo da se nakon obranjenog doktorata disertacija ispravlja. Ja bih potegao pitanje'

Od ukupno 84 stavke koje je Mihanović na osam stranica ispravio pod nadzorom mentorice Ivane Barković Bojanić, njih 68 otkrio je upravo Indexov novinar. Tekstovi Vladimira Matijanića o Mihanovićevom doktoratu prošle su godine honorirani godišnjom nagradom Hrvatskog novinarskog društva.

Posebni dodatak – kako ispravak nazivaju Mihanović i mentorica – “sadrži popis nedostataka vezanih uz organizaciju i uređivanje teksta i popis njihovih ispravaka”. Popis je organiziran u tablici s dvije kolone. U lijevoj Mihanović navodi greške iz disertacije, a u desnoj ih ispravlja. Zabilježio je 84 ispravka. Više od polovice, 43 intervencije, otpadaju na ozbiljne propuste u kojima je HDZ-ovac: a) potpuno izostavio citirati autore čije je rečenice predstavio kao svoje, b) pogrešno citirao autore i izvore i c) gomilao izvore predstavljajući da ih je čitao, dok se zapravo služio jednim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostale intervencije odnose se na korekciju pravopisa, manjkave gramatike (najčešće neadekvatnih padeža) i nesuvislog reda riječi u rečenici. Od 84 učinjena ispravka, prema Telegramovoj analizi, njih 68 otkrio je i popisao novinar Matijanić. Dapače, paralelno iščitavajući ispravak sporne disertacije i tri Matijanićeva teksta u kojima ju je rastvorio, izgleda kao da je splitski HDZ-ovac svoj rad popravljao taksativno po opaskama Indexovog novinara.

U ispravak su, piše Telegram, dodani svi autori koje je u svojim tekstovima kao prave autore Mihanovićevih rečenica detektirao Vladimir Matijanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne smatrajući da je – cijelim nizom neoznačenih dijelova teksta – prisvojio autorstvo tuđih radova, povjerenstvo je disertaciju poslalo na ispravak, iako se u uputama osječke Ekonomije za pisanje akademskih radova iz 2014. navodi kako su autori dužni “pozvati se na izvor u samom tekstu na način da se iza rečenice ili odjeljka koji je preuzet od drugog autora prema određenom stilu navede izvor”. Ako autor to ne učini, odnosno “ako se preuzima tekst drugog autora bez navođenja izvora, riječ je o plagiranju”, navode fakultetske upute.

Iako osječko povjerenstvo Mihanovićevu disertaciju nije proglasilo plagijatom, ozbiljna pitanja ostaju otvorena s obzirom na činjenicu da je HDZ-ovac u ispravku dodao 10 bibliografskih jedinica, odnosno autora i njihovih djela koje je inicijalno propustio citirati i priznati im autorstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wolfscale i teorijska paradigma

Detalji iz doktorata splitskog HDZ-ovca toliko su skandalozni da je ovo točan citat jedne od rečenica: “Teorijska paradigma rasta trajnog propusnosti izazvala je operativna, društvena i ekološka zabrinutost, s obzirom na rizik od prekomjernog kapaciteta i disekonomija razmjera”. Ova rečenica postala je hit satiričara i humorističnih stranica. Mihanović ju je sada ispravio pa imamo uvid u ono što je (pravi) autor zapravo mislio i napisao, piše Telegram.

Cijeli paragraf u kojem se spominje teorijska paradigma Mihanović u ispravku pravilno pripisuje originalnim autorima – ne sebi – pa piše: “Teorijska paradigma trajnog rasta propusnosti (luka) izaziva operativnu, društvenu i ekološku zabrinutost zbog rizika od prekapacitiranosti i disekonomije razmjera”. Tragom Matijanićevih članaka, ispravio je i Wolfscale, nepostojeći pojam koji je naveo u doktoratu. Ispravno ga je prebacio u Worldscale, istodobno priznajući autorstvo spornog odlomka Frani Mitroviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijelu Telegramovu analizu možete pročitati OVDJE.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo