O šefu splitskog HDZ-a / Fuchs o doktoratu HDZ-ovca Mihanovića: 'Nisam čuo da se nakon obranjenog doktorata disertacija ispravlja. Ja bih potegao pitanje'

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

'Obranjen doktorat je ili činjenično stanje de facto ili ga možete oduzeti. Ako ga se oduzima, postoji procedura oduzimanja'

23.12.2021.
12:50
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

HDZ-ov ministar Radovan Fuchs komentirao je odluku Sveučilišta o doktoratu HDZ-ovca Vice Mihanovića. Naime, šef splitskog HDZ-a doktorirao je 2018. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Doktorat je pun nesuvislih rečenica, a na jako puno mjesta ne navode se izvori, što upućuje na to da je riječ o plagijatu.

Prije nekoliko dana Povjerenstvo za znanstvenu procjenu doktorske disertacije Vice Mihanovića objavilo je da nije riječ o plagijatu, ali priznali su ogromne propuste. Naglasili su da doktorat treba značajno popraviti te ispravak umetnuti u originalni doktorat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
znanstvena procjena /

Mihanović se izvukao od optužbi za plagijat doktorata! Odgovarat će njegova mentorica

Image
znanstvena procjena /

Mihanović se izvukao od optužbi za plagijat doktorata! Odgovarat će njegova mentorica

Ministar Fuchs je rekao je u četvrtak kako mu takva praksa nije poznata:

"Reći ću vam jasno. Ja sam svojevremeno, i prije diskusije o doktoratima, zamolio rektorski zbor da sami popričaju o doktoratima", rekao je ministar i nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je bilo u skladu s nastalom situacijom, COVID-om, pa sam želio tada dodatno", dodao je i prokomentirao i Mihanovićev doktorat. 

"Obranjen doktorat je ili činjenično stanje de facto ili ga možete oduzeti. Ako ga se oduzima, postoji procedura oduzimanja. Ako ga ne oduzimate, a pogotovo ne nakon toliko godina, onda je on obranjen i ne možemo razgovarati o nekakvim ispravljanjima", kazao je Fuchs i rekao da je sad na Sveučilištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad, što će Sveučilište napraviti, vidjet ćemo. Oni imaju određenu autonomiju u tom pogledu. Ne postoje striktni zakonski propisi, to je stvar institucije", objasnio je.

Kaže kako nikada nije čuo da se doktorat ispravlja naknadno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali ne, nisam čuo da se nakon obranjenog doktorata doktorska disertacija ispravlja", kazao je ministar.

"Ali ja da sam, ja bi svakako potegao pitanje i vidio je li netko, ne ulazeći u znanstveni doprinos rada, ja jedino mogu vjerovati da je on takav kakav jest i da je dobar i da je originalan znanstveni doprinos, ali ono što se naravno može upitati je kako to da oni koji su prije toga čitali doktorat nisu uočili određene lektorske, gramatičke i ne znam koje pogreške. Pa bi trebalo vidjeti na koji način su ga čitali jer je to sigurno i njihova velika odgovornost", zaključio je Fuchs. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo