S DOLASKA ZIME SVE IH JE VIŠE / Migranti provalili u kuće na Platku, lokalci u strahu: 'Nikad ne znam koga ću zateći, hoće li me napasti'

Domaćini koji su isprva bili skloni pružiti im sklonište sve su više uznemireni

1.11.2018.
22:00
VOYO logo

S dolaskom zime migranti koji prolaze kroz Hrvatsku sve češće traže zaklon u vikendicama na njihovoj ruti. Tako su provalili u pet vikendica na području Platka, iznad Rijeke. Domaći ljudi koji su isprva bili skloni pružiti im sklonište sve više postaju uznemireni i nesigurni.

Ovo je ruta kojom gotovo svakodnevno migranti prolaze na putu do slovenske granice. Stanovnici su do jučer redom naglašavali da svim ljudima treba pomoći. Danas su uplašeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gladni smo, četiri dana nismo jeli, četiri dana nismo pili – pa zašto ne pomoć. Ali sad ne znam.. sad bi već drukčije možda razmišljao..jer da mi ovakvu štetu naprave", govori Klaudio Lukić, vlasnik kuće. 

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prljave žlice i vilice bile su po cijelom tepihu, čikove su gasili po tepihu. Orahe su razbijali po drvenom stolu na kojem obično imamo obroke. Čikove su gasili i u spavaćim sobama, po podu, po društvenim igrama", kaže Barbara Riman Plazibat, vlasnica kuće. 

To je svih najviše uznemirilo. Ne to što su migranti ušli u kuće, najvjerojatnije da se sklone od nevremena, već način na koji su se u njima ponašali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da je netko i došao u vikendicu, da je prespavao, da je pustio prljavo suđe, vjerojatno ne bismo zvali policiju, materijalna šteta nije velika. Ono što je sad nama problem je taj strah", kaže Barbara Riman Plazibat, vlasnica kuće. 

Po pojedenoj hrani i odjeći koju su uzeli iz ormara,  procjenjuju da su migranti tu bili više dana te da ih je bilo dvadesetak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam ovdje manje-više i nastanjen i kad dođem navečer, ja nikad ne znam koga ću zateći u kući. Dal' će me napast, neće me napast. Mene je više strah", Klaudio Lukić, vlasnik kuće.

Policija je kratko izvijestila da se za počiniteljima, koji su ukrali predmete u vrijednost od 2000 kuna, traga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovom rutom migranti se kreću prema graničnom prijelazu Rupa. Osim na Malom Platku, u više su navrata viđeni u Gorskom kotaru, Klani i okolnim mjestima. 

"Mi na televiziji gledamo jednu priču, a u praksi je nešto drugo. Konstantno prolaze prema Rupi jer to je ta dionica ustvari. To je njima najbliže. Treba nas zaštititi nekako, ja ne znam kako ni što. Policija govori da oni prolaze tuda, ali to nije dovoljno", kaže Ivan Prpić, vlasnik kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razumiju, kažu, patnju migranata. Ali među tolikom masom koja prolazi ima, poručuju, onih koji nisu dobronamjerni. 

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo