Mi ih plaćamo, a oni odmaraju

Među državnim tvrtkama koje su svojim zaposlenicima omogućile spajanje Božića i Nove godine, te im osigurale godišnji odmor između sedam i 11 dana, nalaze se HEP i Hrvatske šume.

5.1.2010.
13:24
VOYO logo

U tim tvrtkama ističu da su kolektivni godišnji odmori tradicija.

Direktor Uprave Hrvatskih šuma Darko Vuletić tvrdi da će njegovi zaposlenici biti slobodni sve do 4. siječnja 2010. Tako u ovom trenutku u Hrvatskim šumama odmor koristi čak 8000 zaposlenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U našoj tvrtki svake godine povezujemo Božić s Novom godinom, kod nas je to uobičajeno. U tom razdoblju jednostavno ne možemo raditi jer za to nemamo uvjete. Tu ponajprije mislim na vremenske neprilike, snijeg, blato... No, proizvodnja ne pati, oko 1000 radnika je stand by, iako i njih vodimo kao zaposlenike na godišnjem", tvrdi Vuletić, piše Jutarnji list.

Slično je i s HEP-om, koji koristi kolektivni godišnji odmor. U zimskom razdoblju odmor u HEP-u traje sedam ili osam dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Točno je da smo na kolektivnom godišnjem, ali ne mogu potvrditi odnosi li se to na cijelu HEP-ovu grupu. Odmore koristimo ljeti i zimi, s time da u ljetnim mjesecima oni traju 15 dana. Ipak, treba istaknuti da sve naše dežurne službe rade i da nema problema u poslovanju", kaže Radimir Milišić, glasnogovornik HEP-a.

I neka privatna proizvodna poduzeća, poput tvrtki kojima se financijski više isplati ugasiti pogone na desetak dana, nego ih 'paliti i gasiti' u vrlo kratkom razmaku, kao što je to razdoblje između Božića i Nove godine, su na kolektivnom godišnjem odmoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će zaposlenici Podravke također biti slobodni do 4. siječnja. Već dva dana poslije Hrvati slave Sveta tri kralja, pa nije isključena mogućnost da zaposlenici iskoriste i slobodan utorak, dan prije blagdana, kako bi produljili odmor.

"Kod nas je to uobičajeno, više nam se isplati na malo dulje razdoblje ugasiti strojeve. Nužne službe rade, a od ponedjeljka 4. siječnja ponovno krećemo na posao", kaže glasnogovornica Dijana Jendrašinkin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca ističu da spajanje blagdana negativno utječe na poslovanje državnih, ali i privatnih tvrtki.

"Spajanje blagdana u javnim poduzećima izaziva istu situaciju u privatnim tvrtkama, a to može prouzročiti imobilizaciju poduzeća. U svakom slučaju, državne tvrtke moraju unaprijed voditi računa o spajanju blagdana, odnosno maksimalno racionalizirati svoje poslovanje", smatra Bernard Jakelić, v.d. direktora HUP-a, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo