'HDZ-ovci nisu bili zadovoljni' / Mesić otkrio kako je spasio predsjednicu: 'Vidio sam simpatiju koju je Bush imao prema Kolindi...'

U RTL Direkt specijalu, povodom 15 godina emitiranja RTL-a u Hrvatskoj, o političkim temama govorili su bivši predsjednik Stjepan Mesić i bivša premijera Jadranka Kosor.

30.4.2019.
22:39
VOYO logo

U RTL Direkt specijalu, povodom 15 godina emitiranja RTL-a u Hrvatskoj, o političkim temama govorili su bivši predsjednik Stjepan Mesić i bivša premijera Jadranka Kosor. 

Na konstataciju da je bio najbolji sa Sanaderom, Mesić je kazao da i danas tvrdi da je Sanader bio dobar premijer. "No, ne ulazim u ono što se događalo poslije i zbog čega sada ima problema s pravosuđem. Ali znao je donositi odluke i mislim da se s njim moglo surađivati", kazao je Mesić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neki HDZ-ovci nisu bili zadovoljni s Grabar-Kitarović kao ministricom"

Otkrio je i kako je Kolinda Grabar-Kitarović postala veleposlanicom u SAD-u. "Neki HDZ-ovci nisu bili zadovoljni s Grabar-Kitarović kao ministricom vanjskih poslova i tražili su da u sljedećem mandatu više ne bude ministrica i to se i dogodilo. Sanader je nije predvidio za ministricu pa sam ga pitao kuda će s njom, a on mi je odgovorio da će je poslati odakle je i došla, u administraciju vanjskih poslova. Rekao sam da je to šteta jer sam vidio jednu simpatiju koju je Bush kad je bio u Zagrebu imao prema gospođi Kolindi i rekao sam: čuj, ajmo je poslati u Ameriku. I poslali smo je. A Sanader je rekao, ali iz tvoje kvote, ne iz moje", kazao je Mesić. "Bio je nježniji prema njoj nego prema meni", kazala je Jadranka Kosor.

VEZANI ČLANAK

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mesić smatra da je Kolinda Grabar-Kitarović funkciju predsjednice previše pretvorila u estradu. "Mislim da je devalvirala poziciju te funkcije. Narod to voli, kažu da je lijepa. A i ja mogu to reći da je lijepa", rekao je Mesić koji smatra da se predsjednik i dalje treba birati neposredno, a ne u Saboru. "Ako ga bude birao Sabor, njegov rad će ovisiti o najjačoj stranci", kazao je Mesić, a s time se složila i Jadranka Kosor. 

"Ne može lupati šakom po stolu"

"Ovlasti predsjednika prema Ustavu nisu velike, ali ih ima. Prije svega predsjednik je zadužen za čuvanje institucija i vladavinu prava i zaštita pravne države. Ne može lupati Vladi šakom po stolu jer to nije u ovlasti predsjednika", rekla je Kosor. Na pitanje o Zoranu Milanoviću kao potencijalnom kandidatu na predsjedničkim izborima, Kosor je kazala da smatra da će se pojaviti nekoliko kandidata koji će biti dostojni izazivači Kolindi Grabar-Kitarović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hoće li se i Milanović uključiti je njegova odluka. Ali vrijeme ide. Tik-tak...", kazala je Kosor, dok Mesić smatra se Grabar-Kitarović, kada je postala predsjednica, stavila u funkciju bivše stranke. "To nije bio njen posao", kazao je Mesić. "Milanović je fighter, ima dosta utakmica u nogama. Ako izvuče pouke iz onoga što je bilo i što je pogrešno napravio, onda može biti predsjednik, zašto ne", rekao je Mesić te odbacio mogućnost da će se on kandidirati. 

"Ponestalo je hrabrih političara"

Kosor se posljednjih prisjetila 15 godina politike u Hrvatskoj i kazala je da smo ostvarili najveće ciljeve, ulazak u NATO i EU. "Od ulaska Hrvatska u EU kao da je taj entuzijazam pao. I u jačanju demokratskih procesa i borbi protiv korupcije i borbi za vladavinu prava", kazala je Kosor, ali i dodala da je u tih 15 godina bila i "strašna gospodarska kriza". "Čini mi se da je ponestalo hrabrih političara", kazala je Kosor. Mesić smatra da je 90-ih izabran krivi model u kojem su Tuđmanovi savjetnici govorili da Hrvatska može napredovati samo "na turizmu, uslugama i trgovini, a bez proizvodnje". "Krenulo se u uništavanje proizvodnje, a taj model se pokazao kriminalan jer oni koji su kupovali poduzeća, uništili su firme, radnike bacili na ulicu i rasprodali supstancu", kazao je Mesić i dodao kako Plenkovićeva Vlada ne pokazuje volju za promjenu i provođenje strukturalnih reformi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor je kao najveći izazov Hrvatske navela čuvanje Ustava i ustavnih vrednota. "Imali smo Vijeće za suočavanje s prošlošću koje je zaključilo da Za dom spremni nije u skladu s Ustavom , ali da se može iznimno upotrebljavati. Imamo odvojeno komemoriranje u Jasenovcu koje se ranije nije događalo. Imamo apsurd da pripadnici manjina koji komemoriraju zasebno od Vlade, jesu dio vladajuće većine", kazala je Kosor. 

Mesić smatra da je najveći izazov kako Hrvatsku vratiti u poziciju da proizvodi. "Sada moramo proizvoditi na viši tehnološki način", kazao je Mesić i dodao da Vlada mora dati podršku onima koji zapošljavaju u proizvodnji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo