Mesić će na Brijunima miriti Izrael i Siriju?

Hrvatska bi mogla postati domaćin izravnih pregovora Izraela i Sirije na najvišoj razini uspije li aktualna priprema za pregovore tih dviju zemalja o dugogodišnjem problemu Golanske visoravni.

14.6.2010.
10:42
VOYO logo

Naime, kako piše Novi list, iz ureda bivšeg predsjednika Stjepana Mesića priopćili su kako je Mesića u nedjelju primio izraelski predsjednik Šimon Peres.

"Bivši predsjednik izvijestio je predsjednika Peresa o razgovoru što ga je nedavno vodio u Damasku sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom, te prenio stanovišta sirijskoga predsjednika o mogućnosti rješenja problema okupirane Golanske visoravni. Predsjednik Peres pozitivno je reagirao na mogućnost izravnih, otvorenih razgovora sa sirijskim predsjednikom, bez postavljanja ikakvih prethodnih uvjeta. Mjesto takvoga mogućeg sastanka tek bi trebalo odrediti, a najvjerojatnije bi bio održan u nekoj trećoj zemlji, pri čemu ne treba isključiti mogućnost ni da to bude u Hrvatskoj", piše u priopćenju ureda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, u uredu objašnjavaju kako ovo nije pokušaj diplomatskog posredovanja između Izraela i Sirije, nego je Mesić izraelskom predsjedniku naprosto prenio poruke što ih je čuo od sirijskog predsjednika.

Mesić je još kao predsjednik države Peresu spomenuo mogućnost da bi se pregovori mogli održati u Hrvatskoj. Izraelski je predsjednik, navodi Novi list, tada reagirao vrlo pozitivno: "Brijuni su prekrasno mjesto. Tko ne bi onamo došao?", kazao je navodno Peres kolegi Mesiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, u ovome trenutku još nije izvjesno hoće li izravni pregovori dvaju predsjednika uopće biti održani. U posljednje je vrijeme izraelski predsjednik u više navrata iskazivao spremnost za izravne pregovore s al-Asadom, ali je sirijski predsjednik bio suzdržan.

Tek treba vidjeti je li al-Asad, tijekom svojega posljednjeg susreta s Mesićem prije nekoliko tjedana, promijenio stav, te tako možda otvorio put izravnim pregovorima s Izraelcima. Toj mogućnosti mogao bi pogodovati razvoj međunarodne situacije, jer je Turska zbog nedavne krize s izraelskim napadom na humanitarni brod vjerojatno izgubila ugled vjerodostojnoga posrednika između Sirije i Izraela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo