mindfulness / Kako izbjeći stres u školskim klupama? Posebna tehnika pomaže učenicima, ali i roditeljima

Razne stresne situacije mogu imati negativan utjecaj na mentalno zdravlje djece

7.3.2020.
18:00
VOYO logo

Kako bi se izbjegao stres u školskim klupama ima jedna tehnika koja se zove mindfulness. Dobro bi ona došla i roditeljima, a kako upravljati negativnim emocijama i koja su iskustva učenika. Stres prije testa, loše ocjene, svađanje s prijateljima, mnogo je razloga zašto su učenici pod stresom. Iako su tek 4. razred, obveze i očekivanja koja se pred njih stavljaju ponekad im mogu biti stresni.

Mentalni trening

Na zvuk posudicom u razredu počinje mindfulness, mentalni trening za borbu sa stresom i bolju koncentraciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mindfulness je trening svjesne pažnje. Učimo se koncentrirati na sve što je oko nas i u nama i tako vježbamo svoj mozak. Nosimo se s emocijama i stresom, a dobar je za djecu jer ona nemaju razvijene mehanizme nošenja sa stresom'', izjavila je Branka Novosel, trenerica mindfulnessa.

Na radionici su učili kako se smiriti dubokim disanjem, izoštriti osjetila vida i sluha i kako upravljati negativnim emocijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Vježbe disanja bi mi pomogle u stresnoj situaciji, kad se posvađam s prijateljicom ili prijateljem pa se ne mogu smiriti'', kazala je Teodora, učenica 4. razreda OŠ Zapruđe.

Razne stresne situacije mogu imati negativan utjecaj na mentalno zdravlje djece. Hrvatski zavod za javno zdravstvo iznio je podatke kako u razredu od 25 učenika čak njih petero suočava s problemima mentalnog zdravlja, a samo jedno od njih dobiva stručnu pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svjedoci smo da su djeca jako opterećena školskim obvezama, izvan školskim aktivnostima, izbornim aktivnostima jer roditelji žele da djeca prisustvuju na što više sadržaja, a djecu to opterećuje pogotovo kada ne postižu uspjeh baš na svim poljima'', izjavila je Ružica Vitman Sović, ravnateljica OŠ Zapruđe.

Ovakvi mentalni treninzi dostupni su u 10 hrvatskih gradova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo