Pljušte međusobne optužbe, dižu se prijave policiji i DIP-u

Grabar-Kitarović pozvala je protukandidata Ivu Josipovića da se ogradi od izjava varaždinskog psihijatra, suradnika SDP-a Nenada Horvata, koji je rekao da se '90. ne bi dogodila da je '45.

6.1.2015.
9:34
VOYO logo

Dopredsjednica HDZ-ove Zajednice žena Katarina Zrinski, Riječanka Rosanda Mijolović-Dukić, koja se na na Facebooku obrušila na HTV-ovu voditeljicu sučeljavanja Danielu Trbović, tvrdi da nije autorica napisanog .

"Imamo li mi pravo barem na jednog voditelja (koji nije protiv Hrvatske) ako plaćamo pristojbu kao i onih 5 posto Srba koji su večeras imali svoje voditelje? Prva stvar koju bih učinila kad bih ja bila na vlasti, srušila bih crvenu televiziju da nikada više Srbi u mojoj Hrvatskoj ne harače po mojim svetinjama. Bravo Kolinda, i u nemogućim uvjetima znaš se nositi sa svima – pisalo je u statusu na društvenoj mreži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hakirali joj profil?

No Rosanda Mijolović-Dukić tvrdi da joj se nešto čudno događa s profilom već neko vrijeme.

"Očito, profil mi je hakiran. Nikada se ne bih koristila takvim rječnikom. Ja ću uvijek promovirati svoju stranku, HDZ, ali nikada ne bih govorila takvim rječnikom", kazala je za Novi list Mijolović-Dukić, a kasnije javila i da se obratila policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koristim priliku da vam prenesem informaciju kako sam danas podnijela prijavu II PU Rijeka protiv nepoznatog počinitelja, vezano uz hakiranje mog Facebook računa i stavljanje statusa s kojim nemam nikakve veze. Sadržaj statusa koji je unijela nepoznata osoba protivi se mojim ljudskim, vjerskim i moralnim svjetonazorima. Žalosno je da se pojedinci služe ovakvim primjerima kako bi, gle slučajnosti, učinili stvari koje se svom snagom koriste u predizborne svrhe, a na štetu predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović. Još jednom ističem da se ograđujem od navoda i iskreno se nadam da će pravi krivci biti uskoro privedeni pred lice pravde", napisala je na svom Facebook zidu.

Izborni stožer Ive Josipovića uputio je u ponedjeljak prijavu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) zbog istupa na društvenim mrežama i internetu nekih stranačkih dužnosnika HDZ-a i HSP AS-a koje u Josipovićevu stožeru smatraju teškim oblicima govora mržnje .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijave DIP-u

"Radi se o teškim oblicima govora mržnje, diskriminaciji po nacionalnoj i po osnovi političkog opredjeljenja, zastrašivanju birača i općenito o metodama i retorici koja nije primjerena nigdje i nikome, a pogotovo u javnoj komunikaciji prema biračima na predsjedničkim izborima", rekla je članica Glavnog odbora SDP-a Sandra Petrović Jakovina, na konferenciji za novinare u Josipovićevu stožeru u Novinarskom domu.

Josipovićev stožer DIP-u je prijavio Rosandu Mijolović Dukić, zbog 'Facebook statusa u kojem je, među ostalim, napisala kako je "gadljivo gledati tv koju plaćamo, a vode je Srbi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijavili su i predsjednika varaždinske organizacije Mladeži HDZ-a Igora Borovca zbog tvrdnji da su za Josipovića glasovali "jugosmradovi i njihova orjunaška djeca" te predsjednika šestanovačkog HSP AS Jozu Balića, koji je na Facebooku objavio poziv svim članovima i simpatizerima stranke da u drugom krugu iziđu na izbore i glasuju za Kolindu Grabar Kitarović.

Organizirane akcije strašenja i vrijeđanja birača

U Josipovićevu stožeru zaključuju da je riječ o organiziranim akcijama strašenja i vrijeđanja birača suprotne političke opcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mijolović Dukić, tvrde u HNS-u, je bliska prijateljica HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje, te da njeno djelovaje nije ništa nego "stavak šovinističke kampanje protiv medija".

Branitelje usporedio s Ku Klux Klanom

Na pitanje bi li se Josipović trebao ograditi od izjava njegova suradnika koji je branitelje što prosvjeduju u Savskoj nazvao Ku Klux Klanom i radi li se tu o govoru mržnje, HNS-ovac Beus Richembergh je odgovorio kako je kampanja "vrijeme povišenih tonova i, na žalost, uvijek je za očekivati da iz različitih tabora i različitih miljea dolaze izjave koje nisu primjerene i koje prelaze granicu ne samo dobrog ukusa, nego i govora mržnje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je protukandidata Ivu Josipovića da se ogradi od izjava varaždinskog psihijatra, suradnika SDP-a Nenada Horvata, koji je rekao da se '90. ne bi dogodila da je '45. duže trajala, te od Marka Rakara , člana Josipovićeva izbornog stožera, koji je hrvatske branitelje usporedio s Ku Klux Klanom.

Najavila je da će protiv članice HDZ-a u Rijeci koja je na društvenoj mreži napisala neprikladan sadržaj u vezi s nacionalnim sastavom djelatnika HRT-a biti pokrenut stegovni postupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grabar-Kitarović: Pa neka nas prijave. Mi ne potičemo govor mržnje

Na novinarsko pitanje kako komentira govor mržnje njezinih pristaša na društvenim mrežama, Grabar-Kitarović je odgovorila kako ona, nažalost, ne može kontrolirati što ljudi govore.

Podsjetila je da se već ogradila od istupa jednog člana mladeži HDZ-a u Varaždinu te da se ograđuje od bilo kakvog govora mržnje i nesnošljivosti te ni o kome ne govori ružno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekla je kako je Josipović predsjednik Republike te kako od njega očekuje da se ogradi od takvog govora. "A da ne spominjem i poneke izjave njegovog šefa, premijera Milanovića, i sada već bivšega, jednog ministra (Jovanović)", dodala je.

Na pitanje kako komentira najave Josipovićeva stožera da će zbog govora mržnje podnijeti prijavu Državnom izbornom povjerenstvu, Grabar-Kitarović je odgovorila: "Pa neka nas prijave. Gledajte, mi ne potičemo govor mržnje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li članica HDZ-a Rijeci biti isključena iz stranke zbog neprimjerenog istupa na društvenoj mreži, Grabar-Kitarović je odgovorila kako ona nije ta koja će presuđivati te da će stegovni postupak biti pokrenut kad mjerodavna tijela stranke o tome odluče.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo