Ne ignorirajte nasilje / Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: 'Svakih 15 minuta jedna žena pretučena u Hrvatskoj'

Image
Foto: Shutterstock

Žene se prečesto odlučuju ne prijaviti nasilnika, najčešće zbog straha da će ih, zbog toga, još više povrijediti

25.11.2021.
15:40
Shutterstock
VOYO logo

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović bio je na Pantovčaku domaćin francuskom predsjedniku Emmanuelu Macaronu. Ono što je zanimljivo je da su obojica predsjednika, na svojim reverima, nosila narančaste ribone.

"Ovi riboni narančasti su nastali jutros. Čovjek kad stari, ustaje prerano. U 5 ujutro nakon druge kave, kaže moja supruga: Danas je svjetski dan borbe protiv nasilja nad ženama. I tako smo ove narančaste ribone iskrojili u pola sata. Jako sam sretan da se i francuski predsjednik ovome pridružio", rekao je Milanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sestre Mirabal – simbol otpora režimu

Danas se, naime, obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja and ženama. Ovaj dan obilježava se u u znak sjećanja na sestre Mirabal koje je 1960. godine u Dominikanskoj Republici brutalno ubio diktator Rafael Trujillo. Sestre Mirabal su pod imenom “Las Mariposas” (Leptiri) djelovale kao političke aktivistkinje i postale simbolom otpora diktatorskom režimu.

Image
Nasilje nad ženama /

Prošle godine ubijeno je 19 žena: 'Dužnost nam je ustati protiv nasilja, šutnja potiče nasilje'

Image
Nasilje nad ženama /

Prošle godine ubijeno je 19 žena: 'Dužnost nam je ustati protiv nasilja, šutnja potiče nasilje'

Zbog protivljenja vlasti nekoliko su puta bile uhićene. Dana 25. studenog 1960. godine, likvidirala ih je Trujillova tajna policija. Sestrene su pronađene zadavljene i polomljenih kostiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sestre Mirabal postale su simbolom nacionalnog feminističkog otpora stoga su 1999. godine Ujedinjeni narodi službeno potvrdili 25. studenog kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, stoji na službenoj web stranici Ministarstva unutarnjih poslova.

Velik broj slučajeva ostaje neregistriran

Nasilje nad ženama najrašireniji je oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava (pravo na život, pravo na privatnost i obiteljski život, pravo na zaštitu dostojanstva, pravo na dom, pravo na slobodu izražavanja, pravo na život bez mučenja i nečovječnog postupanja i dr.). Ono što iz Ministarstva ističu jest da najveći broj nasilja ostaje neregistriran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žene se prečesto odlučuju ne prijaviti nasilnika, najčešće zbog straha da će ih, zbog toga, još više povrijediti. Isto tako, često, žrtve su ekonomski ovisne o nasilniku, imaju nisku razinu samopouzdanja, misle da nema nikoga tko bi im mogao pomoći itd.

Prema podacima UN-a čak polovica svih ubijenih žena stradala je od ruke svog bivšeg ili sadašnjeg partnera. U Hrvatskoj je svakih 15 minuta jedna žena fizički zlostavljana što je zastrašujuća brojka s kojima javnost često nije upoznata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatvorske kazne za nasilnike od 15 do 90 dana

U Hrvatskoj postoji niz zakona i propisa kojima se nastoji regulirati ovo osljetljivo pitanje. Prije svega imamo Ustav RH, Kazneni zakon, Zakon o kaznenom postupku, Obiteljski zakon itd. Nasilje u obitelji prvi je put definirano Zakonom o zaštiti od nasilja u obitelji koji je stupio na snagu 2003. godine.

Definicija nasilja u obitelji danas se odnosi na svaki oblik tjelesnog, psihičkog, spolnog ili ekonomskog nasilja. Zatvorska kazna koju sud može izreći počinitelju obiteljskog nasilja kreće se od 15 dana do najviše 90 dana, dok se novčana kazna kreće u rasponu od 1.000,00 do najviše 7.000,00 kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porast ubijenih žena od preko 50 posto

Pravobraniteljica već godinama upozorava na to da pravosuđe na bezuvjetne zatvorske kazne osuđuje ispod 10 posto ukupne brojke svih počinitelja nasilja, svi ostali, osuđeni su relativno blagim novčanim kaznama, odnosno uvjetnim zatvorskim kaznama.

Prema Izvješću Pravobraniteljice za ravnopravnst spolova za 2020. godinu: “Tijekom pandemije nastupio je značajan porast nasilja u obitelji kaznene prirode, žene su i dalje, u velikoj većini, žrtve nasilja u obitelji. U posljednje 2 godine imamo porast od preko 50 posto ubijenih žena (femicid) u dva ključna parametra, u broju ukupno ubijenih žena i u broju žena ubijenih od strane intimnih partnera”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11,3 posto prijava manje

"Zbog prekršaja počinjenog nasiljem u obitelji prekršajno je prijavljeno 8.539 osoba (za 11,3% manje nego u istom razdoblju prošle godine kada je prekršajno prijavljeno 9.626 osoba), od toga 6.601 osoba muškog (77,3%) i 1.938 osoba ženskog spola (22,7%)", stoji u Izvješću Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2020. godinu.

Prema istom Izvješću u Hrvatskoj postoji tzv. trend anonimnog prijavljivanja spolnog uznemiravanja. Velik broj žrtava nema povjeranje u sustav zaštite i učinkovitost progona te u pravednost brze osude počinitelja pa pritužbe podnose anonimno ili ih ne podnose uopće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Minuta šutnje u Saboru

Hrvatski sabor danas je, na poticaj zastupnice Sandre Benčić (ZLB), minutom šutnje obilježio Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. “Učinimo kao Sabor dodatni napor da osvijestimo građane o tome da su međusobno uvažavanje i tolerancija vrlo važan čin i dio naših života”, rekao je Gordan Jandroković, pozvavši sve institucije da pojačaju kažnjavanje onih koji vrše nasilje nad ženama.

Savjetuje se da se nasilje prijavi: policiji, zdravstvenoj ustanovi, nadležnom centru za socijalnu skrb, državnom odvjetništvu, nevladinoj organizaciji ili pravobraniteljici za ravnopravnost spolova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo