Međunarodna tjeralica za bivšim premijerom

Sabor je u četvrtak poslijepodne sa 104 glasa za donio odluku o skidanju imuniteta saborskom zastupniku Ivi Sanaderu, koji je zatražio DORH.

9.12.2010.
18:31
VOYO logo

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv bivšeg premijera Ivu Sanadera, a nakon što mu je Sabor ukinuo imunitet, od policije zatražio da ga uhiti i od suda zatražio određivanje istražnog zatvora, izvijestilo je Državno odvjetništvo.

U četvrtak navečer je tako istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić odredio jednomjesečni pritvor, a MUP je u večernjim satima za bivšim premijerom raspisao međunarodnu tjeralicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je raspisana međunarodna tjeralica može biti podnesen nalog za ekstradiciju osumnjičenika zemlji u kojoj bude uhićen. USKOK ističe da je zatražio istražni zatvor i odobrenje za uhićenje s obzirom da se tek nakon davanja odobrenja za uhićenje, zastupnik u Saboru ili druga osoba koja ima imunitet može uhititi.

Saborsku raspravu o skidanja imuniteta Ivi Sanaderu u četvrtak je posebno obilježio incident koji se dogodio u trenutku kada je predsjedavajući Vladimir Šeks prekinuo u govoru HDSSB-ovca Dinka Burića. Naime, Burić je isprva nabrojao devet HDZ-ovaca koji su pod istragom navodeći kako Zločinačku organizaciju inače označavaju tri osobe, a da se ovdje radi o devet ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šeks mu je nakon toga izrekao opomenu da bi, kada je Burić nastvio govoriti o Remetincu kao HDZ-ovoj atraktivnoj turističkoj lokaciji u kojoj djeluje još jedna Vlada, potpuno izgubio živce. Pozvao je saborsku stražu da izbaci zastupnika van.

"Zaustavite se! Prekidam sjednicu! Vodite ga van!", reagirao je uz povišene tonove predsjedavajući Vladimir Šeks .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne morate se mučiti, mogu ja i sam izići", rekao je Burić kojemu su iz klupa vrlo glasno dobacivali: "Šetaj majmune van... Goni se!".

Nakon toga Šeks je prekinuo sjednicu i tražio da se ugase kamere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Burić je novinarima ispred dvorane novinarima istaknuo kako je ponosan na to što se dogodilo.

"Rekao sam što sam trebao reći. Izbacili su me zato jer vladajuća većina u Saboru ne može čuti istinu, a istina je da je HDZ zločinačka organizacija na čelu sa Sanaderom koji je samo privremeno pobjegao pravdi. On zna previše i polovica njih na temelju njegovog znanja završit će u Remetincu", rekao je Burić i dodao da će ondje HDZ osnovati ogranak i održati sabor stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vrijeme kad je Šeks Buriću oduzeo riječ i objavio da se prekida sjednica, straža je okretala kamere prema zidu, a jednog je kamermana odmakla i okrenula prema zidu. Ustvrdio je to Dragutin Lesar navodeći kako to nije uređeno Poslovnikom i da će na to Šeksa upozoriti jer je riječ o presedanu.

U nastavku sjednice Vladimir Šeks se duboko ispričao ako je svojim ponašanjem i djelovanjem prekršio poslovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Burića sam prekinuo jer je teško povrijedio HDZ nazvavši ga kriminalnom organizacijom što nije u redu. Po prekidu sjednice prišao mi je šef straže i rekao kako nakon prekida treba isključiti kamere", rekao je Šeks ističući kako o takvoj proceduri postoji formalna odluka od prije. To znači, rekao je, da nisam postupao samovoljno.

Govoreći u ime kluba HNS-a Vesna Pusić je rekla da će oni podržati ukidanje imuniteta Sanaderu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za nas je Sanaderov bijeg šokantno iznenađenje. Katkad se kaže da se na izborima može glasati nogama. To je onda kad se na njih ne izađe. I iskaz se očito može dati nogama jer je bježanje preko granice isto jedna vrsta iskaza. Stoga se treba omogućiti pravosuđu da djeluje i odradi svoju zadaću", rekla je Pusić dodajući kako se sada ne radi o HDZ-u nego o šansi koju zemlja treba dobiti da bi pobijedila korupciju.

Nakon rasprave saborskih klubova, nešto prije 17 sati 104 zastupnika podržala su prijedlog DORH-a kojim se Ivi Sanderu skida imunitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Spremni smo raspisati međunarodnu tjeralicu'

Nakon toga iz Ministarstva unutarnjih poslova stiglo je priopćenje u kojem se ističe kako u trenutku kada je bivši premijer prelazio preko granice i odlazio iz zemlje policija nije imala nikakav zakonski osnov da mu ograniče prava zagarantirana imunitetom kao i da mu se zabrani izlazak iz zemlje.

"Da je kojim slučajem dr. Ivo Sanader u tom trenutku bio zadržan od strane policije radilo bi se o protupravnom lišenju slobode što predstavlja kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominjemo kako policija surađuje te je u stalnoj koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i da će iskoristiti svaki zakonski instrument, pa i raspisivanje međunarodne tjeralice, za osiguranje nazočnosti okrivljenika u kaznenom postupku", stoji u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik Krunoslav Borovec.

Podsjetimo, USKOK je posredstvom DORH-a zatražio da se Sanadera liši slobode zbog udruživanja radi počinjenja kaznenog djela te zlouporabe ovlasti i položaja prema članku 333, stavak 1 te članku 337, stavak 1 i 4. DORH je potom uputio zahtjev za skidanje imuniteta Mandatno-imunitetnom povjerenstvu koje je na temelju svoje odluke isto zatražilo i od Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se može iščitati iz zahtjeva za kaznenim progonom koje je Državno odvjetništvo poslalo Mandatno imunitetnom povjerenstvu, bivšeg premijera Ivu Sanadera sumnjiči se za udruživanje za počinjenje kaznenog djela te zlouporabu položaja i ovlasti. Iako je poznato za koja dva kaznena djela se Sanader tereti, još uvijek nije potvrđeno u kojim kaznenim predmetima je osumnjičen.

Neslužbeno se doznaje da mu se udruživanje za počinjenje kaznenog djela stavlja na teret u slučaju Fimi medije, a da je za zlouporabu položaja i ovlasti osumnjičen u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede s Diokijem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

cate-201011220231004

Vezani članak:

arti-201012090770006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo