brojni iznenađeni / Međimurci su u Posavca imali povjerenja, a sad će morati na izbore: 'Žao mi je da je ovako završio'

Tko će na mjesto župana Međimurja odlučit će građani

11.9.2021.
20:00
VOYO logo

Ostavkom župana Posavca počinje nova politička era u Međimurju koje ga je velikom većinom izabralo za treći mandat.  Županiju nastavlja voditi njegov zamjenik Josip Grivec, no najdulje do kraja godine, do kada se moraju provesti prijevremeni izbori.

Osvojio gotovo 65 posto

Dali su mu gotovo 65 posto glasova na izborima, i da će nakon pola godine ostati bez svog župana, u Čakovcu još ne vjeruju.

''Žao mi je, meni je žao. Sad ćemo vidjeti tko će se kandidirati, ali žao mi je što je ovako završilo'', komentirala je Vlatka Škrobar.

''Mislim da bi nov župan bi trebao nastaviti kao Matija, o sada nisam imao protiv rada županije, ovo mi je bio šok'', rekao je Damir Klaić iz Čakovca.

''On je bio ok, puno toga se napravilo sad što će biti dalje, stvarno ne znam'', rekla je Gabrijela Krnjak.

Ono što se zna, da će obezglavljenu međimursku županiju za sada nastaviti voditi zamjenik župana Josip Grivec.

''Praktički mi dugo surađujemo, znamo se i mislim da bit će nastavak kako je bilo, što se tiče funkcioniranja naše županije. Iznenađen sam i baš ne vjerujem eto'', kazao je Josip Grivec, zamjenik župana međimurske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Priznao je primanje mita /

Posavec će nakon ostavke u Sabor? Vrlo je vjerojatno i da će se opet kandidirati za župana

Image
Priznao je primanje mita /

Posavec će nakon ostavke u Sabor? Vrlo je vjerojatno i da će se opet kandidirati za župana

Premijer suzdržan

S obzirom da je mandat Posavcu tek počeo, i nije trajao ni dvije godine, prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, nakon ostavke, na vladi je da u roku od 90 dana raspiše prijevremene izbore. Premijer Plenković oko svega suzdržan.

''Ne znam, teško mi je to objašnjivo, mi smo razgovarali prije tri dana kada sam bio u Varaždinu, čak me pozvao da dođem idući tjedan. Ne znam, mene to iznenadilo, niti znam niti imam dovoljno informacija'', izjavio je Plenković.

Plenković pere ruke i od oporbenih optužbi da je utjecao na rad pravosuđa, sve zbog skretanja pozornosti s HDZ-ove afere u Kutini.

''Mislim da bi se Arsen Bauk i Nikola Grmoja navodno su oni nešto puštali u eter, trebali bi se pitati je li ovo skretanje pozornosti s Puljka u Splitu. Meni se čini da je to skretanje pozornosti s Puljka u Splitu'', komentirao je premijer.

Kakva će biti stranačka sudbina jučer uhićenog Stjepana Kovača, u SDP će tek odlučiti. Ako je prijetnje izmislio, a zbog kojih ga je predsjednik stranke javno tješio, Grbin kaže i sam se ne osjeća ugodno.

''Izigran? Ne. Ali blesavo – sigurno da'', kazao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Kakva će biti politička karijera nekadašnjeg HNS-ovog Matije Posavca, još je neizvjesno, no njegovi prijatelji i poznanici nisu baš sigurni da će se on samo tako povući.

''Ja vjerujem da Matija nije rekao zadnju'', rekao je Dejan Šantl iz Čakovca.

Posavec je na SDP-ovoj listi osvojio saborski mandat, pa ga prijatelji vide kao zastupnika. No, u klub SDP-a ga neće primiti.

''Za osobu koja je korumpirana i koja je priznala počinjenje kaznenog djela primanja mita, po meni ne postoji mjesto u politici, a onda je jasno da ne postoji mjesto ni u SDP-u ni u Klubu SDP-a'', izjavio je Grbin.

A tko će na mjesto župana Međimurja odlučit će građani, za sada malo tko vidi nasljednika.

''Jako teško za predvidjet, Međimurje je jedan čudan narod, jako puno delaju i ne zamaraju se politikom preveć'', rekao je Vladimir Kečkeš iz Čakovca.

Ne postoje zasad prepreke niti za kandidaturu samog Matije Posavca, koji je u Međimurju suvereno osvojio već tri mandata i bio osam godina u fotelji župana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo