Odluka Europske unije / Maslinovo ulje iz Istre od sada je i hrvatsko i slovensko: Evo što to znači za istarske maslinare!

'Oba ulja su zbilja odlična i na samom svjetskom vrhu', kazao je predsjednik Saveza maslinara Slovenije

3.3.2019.
16:26
VOYO logo

Ekstra djevičansko maslinovo ulje iz Istre od sada je i hrvatsko i slovensko - presudu je donijela Europska unija. I to na temelju zahtjeva koji su prije dvije godine zajedno uputile Hrvatska i Slovenija. 

Upravo je započela rezidba istarskih maslina koje će od ove godine po prvi put uživati zaštitu izvornosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači da ulja i cjelokupna proizvodnja, znači svi procesi od maslinika do stavljanja ulja na tržište odrađeno unutar granica našeg poluotoka", kazao je Melinda Cossetto, diplomirani inženjer agronomije.

Kupcima garancija da su dobili upravo ono što su platili

"To je sigurno jedna lijepa stvar i za istarsko maslinovo ulje jer ipak sad ćeš moći ići i na tržište po Europi di ćeš imati oznaku istarsko maslinovo ulje i to za nas je super", rekao je Nino Činić, maslinar iz Krasice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski maslinari već su ranije zaštitili maslinovo ulje iz slovenske Istre i znaju da uz očite prednosti zaštita proizvođačima donosi i brojne obaveze.

"To podrazumijeva određen trošak posebice za manje proizvođače", rekao je Miran Adamić, predsjednik Saveza maslinara Slovenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod certifikacije ima jako puno nadzora i smatram da malima se to ne isplati, da neće biti zadovoljni s time jer će se previše potrošiti da bi nešto napravili a krajnji učinak je što? Sto dvjesto petsto litara ulja?", smatra Marijan Marjanović, maslinar iz Vodnjana.

Zato neki već imaju spremno rješenje

"Ali za nas male morat ćemo se udružit, morat ćemo napravit neku zadrugu ili nešto slično", rekao je Nino Činić, maslinar iz Krasice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova odluka poboljšati će dobrosusjedske odnose tvrdi predsjednik Saveza maslinara Slovenije, inače nagrađenog za najbolje ulje u samom srcu hrvatske Istre.

"Zapravo se mnogo puta također dogodilo da su na slovenskim natjecanjima pobjeđivali hrvatski maslinari tako da su oba ulja zbilja odlična i na samom svjetskom vrhu", kazao je Adamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A tko na zaštitu izvornosti doda i certifikat ekološke proizvodnje u svijetu maslinovog ulja neće imati više konkurencije.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo