Markov trg otvorit će za samo 250 prosvjednika!

Prosvjednici, njih maksimalno 250, moći će prosvjedovati od 8 do 22 sata na dijelu Markovog trga koji će u te svrhe biti točno obilježen.

21.2.2012.
15:09
VOYO logo

Iako je Kukuriku koalicija dok je bila u oporbi u više navrata najavljivala kako će Markov trg biti otvoren za okupljanje građana, obećanje će se izgleda ostvariti tek u krnjem obliku.

Naime, prema nacrtu prijedloga izmjena i dopuna Zakona o javnom okupljanju, na Markov trg organizirano će moći kročiti tek 250 ljudi, a umjesto dosadašnjih stotinu metara od Sabora, Vlade i Ustavnog suda, pravo na javno okupljanje ograničeno je na 20 metara od navedenih tijela vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Određena i ruta kojom se prosvjednici smiju kretati

Nacrtom prijedloga se predviđa i kako bi prostor okupljanja trebao biti na vidljiv i primjeren način obilježen, a prosvjednici bi na Trg stizali sa Šetališta Josipa Jurja Strossmayera i preko Stuba Ivana Zakmardija te Ulicom Dverce i Ćirilmetodskom ulicom. Na Markovom trgu mogli bi prosvjedovati od 8 do 22 sata.

Prijava okupljanja trebala bi se podnositi čak deset dana prije planiranog skupa, umjesto dosadašnjih pet dana, odnosno 48 sati iz osobito opravdanih razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što će s masovnim sindikalnim prosvjedima?

Iz Centra za mirovne studije smatraju odličnim što se zakon mijenja, ali nisu sigurni hoće li izmjene biti donesene u skladu s ljudskim pravima.

Kako je za Danas.hr komentirala Sara Lalić iz Centra, problem će nastati u slučajevima sindikalnih prosvjeda na kojima se redovito pojavljuje više ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom slučaju policija bi trebala biti ta koja bi donijela procjenu o sigurnosti i odluku u skladu s njom", kaže nam Lalić koja nakon prvog čitanja nacrta prijedloga smatra kako broj prosvjednika ne bi trebao biti zakonom određen, već bi mogao biti ostavljen na razmatranje u svakom pojedinom slučaju.

"Ljudi u policiji trebali bi biti u stanju donositi takve odluke ", komentirala je Lalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centar za mirovne studije u suradnji sa Zelenom akcijom i Gongom sastavlja listu s konkretnim prijedlozima izmjena koje će iznijeti na javnoj raspravi. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić raspravu o izmjenama zakona najavio je za idući tjedan.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo