I TURISTIMA JE ŽAO / Markov trg i dalje je okružen ogradama, građani ogorčeni: 'Koga se oni boje? Nas? Taman posla. Pa mi smo dobri ljudi'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

GONG je danas, 1000 dana od zatvaranja Markova trga, zatražio od Ustavnog suda da ispita ustavnost ovog poteza

28.7.2023.
8:40
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Na Markov trg i dalje se ne može, jer je tri godine nakon napada na zgradu Vlade i dalje okružen ogradama, piše N1. GONG je danas, 1000 dana od zatvaranja Markova trga, zatražio od Ustavnog suda da ispita ustavnost ovog poteza. Doznajemo što su im odgovorili sigurnosni stručnjaci i premijer Plenković.

"Ustav kaže da svako ograničenje slobode i prava mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju. S ovom ogradom koja zapravo samo radi parking od trga, ograničena su ustavna prava na kretanje i na slobodno okupljanje građana. Mi u GONG-u volimo reći da su se ogradili od demokracije”, rekla je Sanja Pavić iz GONG-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Saborski klub Možemo je već uputio inicijativu da se trg otvori, a budući da se i oni nalaze kao zastupnici u zgradi Sabora i da imaju određenu ugrozu, oni su tražili da se otvori Markov trg”, rekao je Tomislav Tomašević.

Image
PLENKOVIĆU GLEDAŠ LI? /

Žestoke poruke štrajkaša na Markovu trgu, brutalni zvižduci Vladi: 'Nećete nas slomiti!', 'Sram ih bilo!'

Image
PLENKOVIĆU GLEDAŠ LI? /

Žestoke poruke štrajkaša na Markovu trgu, brutalni zvižduci Vladi: 'Nećete nas slomiti!', 'Sram ih bilo!'

Sigurnosni analitičar smatra da od GONG-ova prijedloga neće biti ništa. "Iz razloga što se ipak radi o sigurnosti štićenih osoba i objekata prve kategorije tako da nije trajno donesena odluka da će gore biti barijere. Uvijek se sustav može pozivati na varijantu da je to privremeno, a to što sad traje tri godine to je druga stvar”, rekao je Bono Marjanović, sigurnosni analitičar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I premijer je oštro odbacio mogućnost uklanjanja ograda. "Ja imam dojam kao da su svi ti ljudi pali s Marsa, tj. kao da zaboravljaju da smo imali teroristički napad na Banske dvore. Ako želite doći u ured njemačkog kancelara Scholtza… o čemu mi pričamo?", pitao se premijer Andrej Plenković.

“Stava sam da je RH jedna od sigurnijih zemalja u EU-u, isto tako i grad Zagreb. Procjenjujem da je ta razina ugroze niska, no nikad ne znamo postoji li neka revoltirana, poremećena ili ogorčena osoba koja može napraviti neko djelo ovoga ili težeg tipa. Taj trg bi trebao biti otvoren i imati višu razinu sigurnosti”, dodao je Marjanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I turistima je žao

I turistima je žao što ne mogu do Markova trga. “Šteta. Došao sam iz Novog Zelanda da vidim ovo. Zovem se Marko, hrvatskog sam podrijetla pa mi je Crkva sv. Marka najdraža crkva. Šteta je prijeći sav taj put, a onda ne možeš proći dalje od ograde”, rekao je jedan turist.

"Bilo bi lijepo moći ući unutra. Nije lako doći ovdje. Dođeš u Europu jednom u nekoliko godina.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mislio sam da je to radi renoviranja. Da neku sigurnost daje ta ograda – pa bolje postaviti osiguranje.”

"Kao Nizozemac, rekao bih da je to smiješno.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Zagrepčani, a posebno stanari Gornjeg grada kojima ograda otežava svakodnevni život, smatraju da je vrijeme da se ograda ukloni.

“Katastrofa, to treba skloniti. Koga se oni boje? Nas? Taman posla. Pa mi smo dobri ljudi.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Grozno. Mislim, rođena sam ovdje, tu sam išla u gimnaziju, školu, ali ovako nešto nisam doživjela. Trebali bi se građani skupiti i maknuti to.”

“Katastrofa. Kako to izgleda – divlje nekako, ne?”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo